RO EN
Coșul este gol

BREC: Investitii imobiliare de 1,2 miliarde euro in marile centre regionale ale tarii

Valoarea totala a investitiilor imobiliare planificate in 2023 de investitorii activi in marile centre regionale ale Romaniei se situeaza intre 700 milioane si 1,2 miliarde de Euro, conform unui studiu realizat de Romania Property Club in randul membrilor si partenerilor sai in luna ianuarie 2023.
Marea majoritate (47%) si-au bugetat investitii intre 30-50 de milioane de Euro, 26% din cei chestionati au bugete sub 30 de milioane de Euro, 16% planuiesc sa investeasca intre 50-100 de milioane, iar 11% si-au anuntat intentia de a investi peste 100 de milioane de Euro.
Cele mai bine cotate destinatii de investitii imobiliare pentru 2023 in afara Bucurestiului sunt Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, urmate de Brasov si Constanta. Oradea, Arad, Ploiesti si Galati-Braila sunt si ele pe harta investitorilor.
Proiecte moderne de parcuri de birouri in suprafata de aproximativ 270.000 mp sunt in dezvoltare in orase precum Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara sau Brasov. In Iasi, este asteptata inaugurarea Palas Campus, dezvoltat de Iulius. Acelasi investitor lucreaza in Cluj-Napoca la autorizarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixed-use, pe fosta platforma Carbochim. In Timisoara, investitorul de origine belgiana Speedwell a primit recent autorizatia pentru cladirea de birouri din cadrul proiectului Paltim.
In ceea ce priveste sectorul de retail, investitorii lucreaza la proiecte ce insumeaza 260.000 mp. 75% din aceasta suprafata este reprezentata de parcuri de retail, in orase secundare si tertiare.
Investitorii in active logistice isi mentin increderea in Romania in 2023, cu proiecte de parcuri industriale ce insumeaza 550.000 mp la nivel national. Din acest stoc, 60% este planificat in afara Bucurestiului. Daca toate aceste proiecte vor fi livrate pana la finalulul anului in curs, Romania va depasi stocul de 7 milioane de mp.
Proiectele de infrastructura cu cel mai mare impact sunt finalizarea aeroportului din Brasov, proiect ce va atrage mai multe investitii in zona de turism si logistica, precum si lucrarile la Autostrada Moldovei – A7. Noua autostrada va avea un impact direct in sectorul logistic, zona de Nord-Est a tarii detinand in prezent doar 2% din stocul national de spatii industriale.
In ciuda unui climat economic instabil, liderii imobiliari isi mentin increderea in centrele regionale, principalele avantaje mentionate de acestia fiind: fondurile importante din programul PNNR, care vor creste per total competitivitatea Romaniei, infrastructura energetica ce asigura independenta tarii, precum si resursa umana de valoare.
La capitolul provocari, cel mai des mentionate au fost efectele inflatiei si cresterea costurilor de finantare, amanarea deciziilor de catre parteneri precum si erodarea puterii de cumparare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter