RO EN
Coșul este gol

Razvan Ceapa, Storia.ro: “Reset” de doua ori in ultimii 3 ani, pe piata rezidentiala

Piata rezidentiala a fost resetata de doua ori in ultimii 3 ani. Cererea de locuinte s-a mentinut oarecum stabila in perioada pandemiei, dar si in contextul majorarilor succesive de preturi care au urmat in 2021 si 2022. Razvan Ceapa, Head of Operations Storia.ro si OLX Imobiliare, spune ca anul 2023 va reprezenta o noua perioada de asezare, intr-un alt nou normal.
„Intai a fost pandemia care a introdus pe scara larga (si credem ca pe termen lung) lucrul de acasa sau hibrid; aceasta a insemnat o crestere a cererii pentru apartamente mai mari (cu spatii de birou), pentru case sau chiar pentru locatii aflate la periferie sau mai indepartate de marile aglomerari urbane (mai aproape de aer si natura, nevoie mai mica de a ajunge zilnic in oras). 
Apoi, in 2022, a urmat un val de cresteri ale costurilor materialelor de constructii, ale dobanzilor bancare, dar si ale utilitatilor, ca urmare a conflictelor militare. Locuitul a devenit mai putin accesibil, costurile de achizitie au crescut (in special prin credit) si multa lume s-a orientat, de exemplu, catre chirii. 
Asteptarea tuturor este ca 2023 va fi un an in care piata imobiliara se va reaseza intr-un al doilea «new normal». Exista deja primele semne ca momentul culminant a trecut. Pe de-o parte luam in considerare ca in primul trimestru al acestui an se asteapta scaderi la nivelul ratei inflatiei, dar si sa ajunga la o singura cifra in trimestrul trei, conform previziunilor BNR. Acest lucru se va reflecta in timp si in rata dobanzii. 
Toate cele de mai sus ne sugereaza ca intram, sau ca am intrat deja, intr-o noua stare de echilibru pentru care ne-am pregatit in ultimele 6-9 luni si ca ne aflam intr-un punct de plecare din care exista toate premizele ca lucrurile vor evolua in mai bine”, a declarat Razvan Ceapa.
Specialistul considera ca, in anul 2023, principala provocare pentru toti jucatorii din piata imobiliara va fi sa isi gaseasca locul in acest nou echilibru. PIB-ul Romaniei are in continuare un ritm de crestere bun, deci si cererea pentru mai mult confort va continua sa creasca. 
„Anul 2023 va fi, probabil, un an de reflectie asupra deciziilor de achizitie a locuintelor. Credem ca dezvoltatorii care vor sti sa creeze valoare pentru clienti, nu neaparat proiecte ieftine, ci mai degraba inovatoare sau din categoria «best value for the dollar» sunt cei care vor avea de castigat. Acelasi lucru e valabil si pentru agentii imobiliari care vor depune in continuare toate eforturile sa inteleaga nevoile clientilor si sa puna accent mai mare pe promovare”, a mai spus reprezentantul Storia.ro.
 
Anul 2022, bun pentru imobiliare
Anul 2022 a fost unul bun din punct de vedere imobiliar, in care romanii au aratat in continuare interes pentru achizitii. In ciuda contextului foarte provocator (cresterea rapida a inflatiei, incertitudinea macroeconomica, majorarea dobanzilor, conflictele de la granita), la nivelul intregului an s-a inregistrat o scadere de doar 4% a tranzactiilor individuale fata de cifrele record din anul 2021, potrivit datelor Storia.ro. Comparand cu anii anteriori, in 2022 s-a inregistrat o crestere de 42% fata de anul 2020 si de 55% fata de anul 2019.
„Stim deja ca nevoia de locuire si dorinta de a fi proprietar inca exista, in contextul in care Romania este una dintre cele mai supraaglomerate tari ale Uniunii Europene. Acest fapt ne arata ca, pe termen lung, vor fi necesare extinderi, deci dezvoltarea unor noi spatii de locuire. Conform datelor Eurostat, 41% dintre locuitorii Romaniei traiesc intr-o locuinta supraaglomerata, fata de o medie europeana de 17,1%. Alt indicator relevant in acest sens este si numarul de persoane care impart o gospodarie – aici media in Romania este de 2,5 persoane/ gospodarie, fata de o medie de 2,3 intalnita in UE. 
Oamenii isi doresc locuinte mai spatioase, mai confortabile si accesibilitatea e in continuare buna, iar cresterea salariilor si a PIB-ului confirma ca Romania a continuat sa creasca economic. Desi preturile la locuinte s-au tot marit, veniturile populatiei au crescut si ele, ceea ce inseamna ca locuintele sunt in continuare accesibile, mai ales comparativ cu alte tari, inclusiv din CEE. 
Asta ne arata ca, in prezent, piata imobiliara este una greu de tulburat, dand dovada de rezilienta. Cand intervin factori externi, piata se poate reorienta mai mult spre o directie sau alta, dar isi regaseste echilibrul”, a declarat Razvan Ceapa.
In ceea ce priveste preturile de vanzare a locuintelor, reprezentantul Storia.ro spune ca acestea au crescut in 2022, dar sub nivelul inflatiei. In plus, volumul tranzactiilor nu a scazut foarte mult, ceea ce arata ca impactul nu a fost foarte mare si ca oamenii au decis, totusi, sa cumpere. 
 
Peste 175.000 de tranzactii cu proprietati rezidentiale, in 2022
Anul 2022 s-a incheiat cu peste 175.000 de tranzactii individuale (potrivit ANCPI). Reprezentantul Storia.ro si OLX Imobiliare spune ca la rezultatele bune din ultimul an au contribuit mai multi factori. „In primul rand, timpul mediu de achizitie este de cateva luni, ceea ce inseamna ca multi au luat deja decizia de achizitie in urma cu ceva vreme, deci putem spune ca exista o inertie in piata imobiliara si orice reajustare a acesteia dureaza. Apoi, in ceea ce priveste rata dobanzii in Romania, aceasta are o intarziere mare comparativ cu ceea ce se intampla cu adevarat pe pietele financiare. Desi au existat cresteri ale IRCC de-a lungul anului trecut, acestea au fost mult sub inflatie, sub ROBOR si sub nivelul dobanzilor inter-bancare. Cresterea cea mai mare a IRCC, de peste 1,6%, a avut loc abia la 1 ianuarie 2023 si reflecta realitatea din piata de la mijlocul verii”, a explicat Razvan Ceapa.
In acelasi timp, tranzactiile cash au reprezentat si reprezinta un procent ridicat din numarul total de tranzactii; peste 50% dintre achizitii sunt cash si, prin urmare, sunt mai putin afectate de rata dobanzii. 
Mai mult, intr-un climat cu inflatie foarte mare, asa cum a fost anul 2022, cu deprecieri semnificative ale burselor, cu o crestere a valorii proprietatilor si cu un interes din ce in ce mai crescut pentru chirii, piata imobiliara a devenit o destinatie atractiva pentru cei care au avut capital disponibil si care au dorit sa obtina randamente bune pe termen mediu si lung. 
 
Tendinta de migrare catre sectorul de inchirieri
In ceea ce priveste evolutia pietei rezidentiale in 2023, Razvan Ceapa spune ca in primul trimestru se va vedea impactul real al cresterii dobanzilor si tot atunci va scadea, probabil, numarul celor aflati deja in cursul procesului de achizitie a unei proprietati. De aceea, perioada aceasta este interesant de urmarit, pentru ca ne poate oferi indicii despre ce va urma in continuare. 
O alta tendinta inregistrata inca din 2022 si continuata la inceputul acestui an este o migrare a interesului dinspre achizitia de locuinte, catre inchiriere.
„Analizand datele de pe platforma noastra, Storia.ro, am observat o migrare partiala a interesului pietei de la achizitie catre inchiriere. Interesul pentru inchiriere, manifestat prin contactari, a crescut cu 20-30% in anul 2022. Inchirierea ramane o solutie accesibila si mai ales flexibila, fiind o optiune fie temporara (pana cand iti vei permite sa achizitionezi), fie pe termen lung. Dar cererea de achizitie se mentine; observam insa ca oamenii se uita mai atent, probabil analizeaza si asteapta un moment oportun in functie de preturi, dobanzi si evolutia posibilitatilor financiare. 
Datele din ultima vreme ne arata ca inchirierea incepe sa fie preferata din ce in ce mai mult si in Romania, desi avem o tara recunoscuta pentru proportia extrem de ridicata de proprietari. Acest moment poate marca inceputul cresterii segmentului de inchirieri, insa vom vedea in cel putin 3-5 ani daca tendinta de inchiriere se concretizeaza si in tara noastra”, a explicat reprezentantul Storia.ro.
Per ansamblu, Razvan Ceapa priveste cu optimism la 2023. „Chiar daca anul incepe cu o crestere a IRCC-ului si cu un context inca volatil, exista si multe semne bune - inflatia da semne de stabilizare, dobanzile la fel, si mai putem aminti ca in 2022 am avut o crestere economica semnificativa (PIB-ul a crescut cu 4,9% fata de 2021), iar prognoza pentru anul acesta este ca PIB-ul va continua sa creasca. De asemenea, somajul e sub control, o recesiune pare mult mai putin probabila acum, iar bursele au inceput anul pe crestere puternica, ceea ce denota un optimism si in randul investitiilor. Asa cum ne arata datele, cererea pentru locuinte va exista si in 2023, insa ne asteptam ca romanii sa ia deciziile cu mai multa precautie”, a precizat specialistul.
 
OLX Imobiliare: Democratizarea accesului la piata imobiliara
Unul dintre obiectivele grupului OLX, nu numai in Romania, este democratizarea accesului la piata imobiliara. „Ne referim, in special, la doua lucruri: sa oferim acces la informatie si acces facil la piata imobiliara. Desi poate romanilor le este usor sa vorbeasca despre preturi si dobanzi, credem ca poate sa le fie la fel de usor sa se piarda printre cifre si grafice sau sa nu inteleaga ce se va intampla maine cu rata la banca. Tocmai de aceea, prin campaniile noastre, ne propunem ca piata imobiliara sa poata fi inteleasa de oricine, iar daca romanul de rand ajunge sa ia o decizie mai informat decat in trecut, inseamna ca suntem pe cale sa ne atingem obiectivul. Pot sa va ofer aici doua exemple: indicele T.R.A.I. care nu este un indice financiar care sa captureze trenduri economice, ci un concept pe intelesul tuturor despre cele mai bune zone de locuit, in functie de anumite criterii. Un alt exemplu este chiar initiativa noastra «Drumul inteligent spre acasa», prin care publicam in mod recurent date din platforma, contribuind astfel la transparentizarea informatiilor necesare tuturor cumparatorilor, chiriasilor, proprietarilor, agentilor si dezvoltatorilor, cu scopul de a-i sustine sa ia decizii corecte, in cunostinta de cauza. 
Democratizarea accesului la piata imobiliara mai inseamna, pentru noi, asigurarea accesului la piata imobiliara atat pentru cineva din centrul Bucurestiului, cat si pentru cineva dintr-un sat indepartat. Ne dorim sa oferim, in continuare, un portofoliu variat pentru oricine, atat la nivelul tipurilor de proprietati si calitatii acestora, cat si la nivelul acoperirii geografice. In acelasi timp, oferim serviciile noastre la preturi competitive, astfel incat oricine sa aiba acces la beneficiile oferite de cel mai mare ecosistem imobiliar din piata: Storia.ro si OLX”, a explicat Razvan Ceapa.
Pe termen lung, obiectivele vizeaza ca cele doua platforme sa fie alegerea numarul 1 pentru oricine din Romania care vrea sa cumpere, sa vanda sau sa inchirieze proprietati. „Deja stim ca suntem lideri pe foarte multe segmente de piata si incercam in fiecare zi sa intelegem cum putem deveni mai buni si sa deservim mai bine fiecare persoana care este activa in piata imobiliara. In acest sens, ne ajuta foarte mult ecosistemul nostru format din doua platforme care aduna cea mai mare audienta: Storia.ro - platforma imobiliara cu cel mai mare continut si OLX - cel mai mare si cel mai recunoscut marketplace dintre cele existente in Romania”, a subliniat reprezentantul celor doua platforme.
La finalul anului trecut, Storia.ro a lansat o noua oferta comerciala pentru profesionisti, care vine cu o multime de noi functionalitati create special pentru cei care vor sa-si usureze munca si sa livreze rezultatele dorite in 2023. Acestia vor beneficia de promovari gratuite incluse in fiecare pachet, reduceri la achizitionarea de promovari suplimentare atat pe Storia.ro, cat si pe OLX.ro, care formeaza cel mai mare ecosistem imobiliar din Romania. Toate acestea sunt insotite de instrumentele necesare programarii lor fara efort, pentru a asigura expunere si performanta maxima a anunturilor. De asemenea, vor avea acces la functii care promoveaza si amplifica brandul, precum si la solutii de finantare prin partenerul KIWI Finance.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter