RO EN
Coșul este gol

DTZ ECHINOX: Falimentele de pe piata imobiliara vor continua in 2011

Compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox a lansat, recent, un studiu referitor la deficitul de refinantare a imprumuturilor realizate cu garantii imobiliare. Cu aceasta ocazie, Cristian Ustinescu, director al departamentului de analiza a investitiilor din cadrul firmei a comentat modul in care problematica respectiva este reflectata pe piata din Romania. Potrivit acestuia, cele mai riscante sunt proprietatile secundare care continua sa se devalorizeze.
 
Cristian Ustinescu, director in cadrul companiei DTZ Echinox: "Problema cu care se confrunta segmentul investitiilor imobiliare din Romania este nivelul scazut al lichiditatilor. Intr-o piata in care valoarea tranzactiilor cu proprietati abia a atins 250 milioane de euro, convertirea in numerar a garantiilor imobiliare ale imprumuturilor care au ajuns la maturitate nu ar face decat sa adanceasca deficitul de refinantare, respectiv diferenta dintre valoarea imprumurilor si cea a activelor constituite ca garantii, accentuand presiunea asupra valorii de piata a celor din urma. Daca anul trecut a fost marcat de contabilizarea expunerii bancilor pe segmentul imobiliar (s-au constituit provizioane, au fost amanate termene de rambursare etc.), in 2010 bancile au recurs la masuri mai ferme si mai drastice, lichidand proprietati. Cateva exemple semnificative sunt centrul comercial Tiago, din Oradea, terenul din Buftea al Raiffeisen Bank si City Mall (complex aflat in curs de lichidare). Atitudinea institutiilor de credit fata de imprumuturile ajunse la maturitate difera semnificativ si in functie de performanta garantiilor, cele mai expuse fiind proprietatile secundare care, pe langa devalorizare, intampina dificultati si in fluxul de numerar. Se regasesc aici centrele comerciale secundare, care nu sunt incluse in retele de retail sau cladirile de birouri care, din cauza amplasamentului descentralizat, a calitatii finisajelor si a dotarilor tehnice nu au atins un grad avansat de inchiriere. Cred ca in 2011 vor continua lichidarile, cu precadere in aceasta categorie".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter