RO EN
Coșul este gol

BNR: Continuare a declinului pietei constructiilor in primele luni din 2011

In urmatoarea perioada, activitatea din domeniul constructiilor se va inscrie pe un trend descendent, cauzat de conditiile meteorologice nefavorabile specifice sezonului rece. Potrivit celui mai recent studiu de conjunctura elaborat de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), soldul opiniilor operatorilor din sector s-a depreciat in decembrie 2010 pentru a doua luna consecutiv, la -9% (de la -8% in noiembrie 2010). Incetinirea dinamicii lunare este evidentiata de reducerea comenzilor, 42% dintre participantii la studiu anticipand restrangerea portofoliului (sold conjunctural -35%). Previziuni negative au fost realizate in special de producatorii de materiale de constructii, gradul mediu de utilizare a capacitatilor de productie urmand a scadea usor, din cauza caracterului sezonier al activitatii, respectiv la un nivel de circa 77% din total. Cu toate acestea, in decembrie, 87% dintre respondenti au estimat un volum suficient al capacitatii unitatilor de fabricatie, in timp ce este posibila o usoara crestere a stocurilor de produse finite (sold conjunctural +13%).
Referitor la factorii care influenteaza negativ activitatea de pe piata constructiilor, 28% dintre operatorii specializati indica deficitul de cerere ca fiind principalul impediment. O alta dificultate este constituita de blocajul financiar (pentru 54% din firmele participante la studiu), un impact nefavorabil (de intensitate relativ scazuta) continuand sa fie exercitat de nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare (9% dintre opinii) si de evolutia cursului de schimb valutar (10% dintre respondenti). Tot ca urmare a influentei factorului sezonier asupra activitatii firmelor, in ceea ce priveste forta de munca procesul de disponibilizare ar putea continua (sold conjunctural -44%), cu toate ca stagnarea numarului de salariati este anticipata de circa 33% dintre managerii companiilor din sector. Referitor la preturi, se intrevede o stabilizare a acestora, potrivit a 92% dintre respondenti, insa previziunile nu exclud o usoara crestere a costului lucrarilor (sold conjunctural +8%). Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter