RO EN
Coșul este gol

REAS: Este un moment prielnic pentru inceperea de noi proiecte

Limitarea accesibilitatii la imprumuturi si credite ipotecare va mentine, si in 2010, un nivel scazut al vanzarilor de pe piata rezidentiala, desi contextul economic va fi mai favorabil fata de cel de anul trecut. Se estimeaza ca revenirea cererii va avea loc pe piata locuintelor in prima jumatate a anului 2011, se arata intr-un studiu de piata al firmei de consultanta imobiliara Reas (din Polonia), referitor la sectorul rezidential din Bucuresti. Tendintele din 2009 au confirmat destabilizarea economica a Romaniei, cei mai importanti factori fiind scaderea PIB, diminuarea salariilor si a puterii de cumparare si - pe de alta parte - cresterea ratelor si a valorii dobanzilor la imprumuturile ipotecare. Usoara revenire economica sesizata in primele saptamani ale anului curent nu are, inca, un efect asupra pietei rezidentiale din Bucuresti.
Reducerea numarului de credite ipotecare si inasprirea conditiilor de imprumut pentru dezvoltatori au generat cresterea ratelor dobanzilor, iar revenirea puterii de cumparare poate dura si pana la un an de la intrarea pe piata a noilor oferte de creditare. Totusi, acesta reprezinta un moment oportun pentru inceperea unor noi proiecte de constructii, sustin reprezentantii Reas.
Activitatea specifica sectorului de profil nu s-a imbunatatit nici in 2009. Recesiunea a generat limitarea numarului de proiecte noi si a sporit stocul de unitati locative nevandute. Conform statisticilor, in primele noua luni ale anului trecut in Capitala au fost definitivate 1.250 de locuinte, cu 16% mai multe decat in intervalul similar din 2008. In comparatie cu anul trecut, insa, la inceputul lui 2010 se poate observa o stabilizare moderata a economiei in ansamblu. Un semnal bun este reducerea stocurilor de apartamente nevandute, in conditiile in care preturile nu au scazut dramatic. Finantarea ramane, in continuare, un factor decisiv al dinamicii pietei. Informatii suplimentare, la www.reas.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter