USR Mogosoaia trage un semnal de alarma in privinta unui proiect imobiliar urias, de peste 1.200 de hectare, „Sectorul 0”, care urmeaza a fi realizat de primarul PNL Paul Precup, cu o puternica sustinere a Consiliului Judetean Ilfov, in conditiile nerespectarii legii.
Consiliul Local al Comunei Mogosoaia are pe ordinea sedintei din 14 decembrie doua hotarari prin care zeci de proprietari care detin cateva sute de hectare de teren agricol extravilan vor fi in situatia de a-si pierde proprietatile, urmand sa fie expropriati la un pret foarte mic, pentru a deschide calea realizarii acestui proiect. O parte dintre cetatenii afectati de exproprieri au protestat public la ultima sedinta de Consiliu Local.
Toate aceste hotarari se iau fara parcurgerea etapelor obligatorii prevazute de lege, precum intocmirea si aprobarea unor documentatii absolut esentiale de urbanism (PUZ nou) si, foarte important, fara stabilirea interesului public, proiectul urmand a fi realizat prin incalcarea dreptului de proprietate.
„Este inadmisibil ca un proiect de asemenea anvergura sa nu respecte legile care reglementeaza dezvoltarea urbanistica. Impactul unui astfel de proiect asupra traficului rutier in zona, prin cresterea populatiei de la 10 000 de locuitori la peste 90 000, asupra patrimoniului de exceptie si asupra locuitorilor actuali ai comunei este urias, de aceea cetatenii ar fi trebuit corect informati, inainte de a se lua credite de la banci si de a se face exproprieri masive. Conform legii, ar fi trebuit intocmit si aprobat un PUZ cu noua configuratie a proprietatilor si ar fi trebuit declarata utilitatea publica. Doar dupa indeplinirea acestor conditii, ar fi putut fi initiata procedura exproprierii, iar pretul ar fi trebuit sa reflecte pretul tranzactiilor reale cu terenuri in Mogosoaia,” au transmis reprezentantii USR Mogosoaia.
Consilierii USR isi exprima public ingrijorarea fata de acest demers cu impact major nu doar asupra comunei Mogosoaia, ci asupra intregii zone metropolitane si atrag atentia in privinta nenumaratelor probleme ale acestui proiect:
- nu exista un PUZ valabil pentru aceasta uriasa reorganizare teritoriala, nici declarare a interesului public;
- nu exista studii de impact si de fezabilitate care sa arate cum vor fi rezolvate financiar si logistic problemele generate de noua aglomerare urbana;
- zeci de procese sunt pe rol pentru anularea hotararilor prin care s-a decis reajustarea teritoriala;
- o parte dintre consilierii locali si primarul Paul Precup sunt cercetati de ANI pentru un posibil conflict de interese in votarea hotararilor de consiliu in baza carora se face exproprierea;
- desi nu exista un PUZ aprobat pentru noua structura a proprietatilor, reconfigurarea teritoriala urmareste intocmai un PUZ pus in dezbatere publica in 2020, dar care nu a fost votat niciodata de Consiliul Local.
Consilierii USR solicita o planificare urbana riguroasa, realizata cu consultarea corecta a locuitorilor, care sa tina cont de patrimoniul cultural si natural de exceptie si sa il valorifice in interes public si nu in interes privat.