RO EN
Coșul este gol

IOAN CO: Numarul de comenzi de proiecte receptionate s-a mentinut


Amanarea lansarii pe piata a proiectelor noi din domeniul constructiilor, precum si ingreunarea acordarii de credite pentru investitii firmelor dezvoltatoare de obiective rezidentiale, industriale sau comerciale, a diminuat cu aproximativ 30% - 35% activitatea arhitectilor in anul 2009.
Desi contextul pietei a fost nefavorabil, comenzile primite de arhitectii de la biroul Ioan Co au ramas, anul trecut, la un nivel similar celor receptionate in 2008.


Vasile Nacu - administrator Ioan Co:
“Cele mai multe cereri de proiecte le-am inregistrat pe segmentele rezidential si industrial. Evolutia sectorului de proiectare a mers bine in prima parte a anului trecut, chiar mai bine decat intervalul similar din 2008, insa in semestrul al II-lea din 2009 stagnat. Numarul de comenzi, comparativ cu 2008, consider ca s-a mentinut. In general, nu intotdeauna se respecta indicatiile arhitectului, insa, in majoritatea cazurilor, nu exista modificari. Apreciez ca relatiile de colaborare cu autoritatile locale nu sunt prea satisfacatoare. Atitudinea caracteristica a functionarului si a primarului este lipsa de consideratie fata de solicitanti, dezinteres si delasare. Sistemul ar trebui schimbat prin adoptarea unei alte viziuni. Ar trebui eliminata etapa certificatului de urbanism, care in Bucuresti poate dura luni de zile. Responsabilitatea privind incadrarea in reglementarile de urbanism sa apartina arhitectului. S-ar elimina mult din timpul consumat de functionarul public, din cel al persoanei solicitante si din timpul irosit de beneficiar si proiectant in asteptarea «hartiei» de la primarie. Reglementarile insa vor trebui sa fie clare si stricte (inclusiv in privinta avizelor necesare care sa nu fie obligatorii «la gramada», ci conditionat de caracteristicile constructiei si ale amplasamentului)”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter