RO EN
Coșul este gol

"Parcarile etajate reprezinta o solutie pentru Capitala"

Silvia Oostveen
Functia / firma:
Director General al firmei Arhitectural;
Experienta profesionala: 1978-1990 Arhitect Institutul Proiect Bucuresti, 1990- 1992 Arhitect Aeroportul International "Bucuresti Otopeni";
Studii: 1972-1978 Institutul de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Bucuresti;
Hobby-uri: terapii complementare, muzica clasica, calatorii.
Compania Arhitectural, din Bucuresti, infiintata in 1992, este specializata in servicii de proiectare complexa de arhitectura si produs - design. In anul 2007 societatea a inregistrat o cifra de afaceri de 0,4 milioane de lei, estimand pentru acest an o majorare cu 50% a cifrei de afaceri.

- Care sunt dificultatile intampinate in desfasurarea activitatii?
- In Romania nu este, inca, bine inteleasa menirea profesiei de arhitect. De fiecare data suntem nevoiti sa explicam unor beneficiari complexitatea si continutul unei lucrari, precum si importanta coordonarii arhitecturii cu celelalte specialitati. In conditiile in care avem o piata libera, fiecare birou individual sau societate de arhitectura poate sa-si prezinte oferta proprie si, din fericire, avem - prin Ordinul Arhitectilor din Romania - onorarii de baza. Daca ne referim la concurenta neloiala - ne confruntam adesea cu situatii foarte delicate. Pot spune ca aprecierea pe piata autohtona a profesiei noastre nu este determinata de profesionalismul arhitectului, ci mai mult de diferenta intre beneficiarul care recunoaste munca de arhitect si acela care pretinde ca stie tot si crede ca arhitectul trebuie doar sa-i faca niste "schite" care sa poarte stampila de arhitect cu drept de semnatura, obligatorii in depunerea dosarului in vederea obtinerii autorizatiei de construire de la Primarie.

- Cum poate fi solutionata lipsa spatiilor de parcare din Capitala?
- In primul rand, in opinia mea, cel mai important lucru acum este sa incercam sa prevenim aglomerarea masinilor in anumite zone, prin restrictii speciale si prin construirea de parcari - cladiri de parcari - etajate sau chiar parcari concepute ca structuri metalice cu elevatoare, prezente in alte capitale ale lumii. Fara o abordare de ansamblu a orasului nu se pot dezvolta anumite zone, decat haotic - ceea ce s-a si intamplat in Nordul Capitalei (vezi infrastructura). Planul Urbanistic General contine informatii generale si orientative, fara a cuprinde intotdeauna insa realitatile din teren. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si Planul Urbansitic de Detaliu (PUD) se constituie astfel cu scopul de a determina schimbari benefice la nivelul intregului teritoriu.

- Se pot realiza cladiri de tip zgarie-nori in Bucuresti?
- Desi caracteristicile solului nostru nu sunt comparabile cu cele de pe coasta de Est a Statelor Unite ale Americii, inginerii specialisti in comportamentul la seism al cladirilor gasesc solutiile potrivite pentru realizarea acestor cladiri inalte. Desigur, variantele gasite sunt mai costisitoare, dar - in compensare - se obtine o exploatare maxima a terenului, al carui pret depaseste in zonele centrale ale Capitalei 2.000 euro/mp.

- Nominalizati proiectele elaborate recent sau care se afla in derulare.
- Compania Arhitectural a continuat colaborarile din domeniile proiectarii si consultantei cu Banca Romaneasca si ING Bank. Am elaborat documentatia si am executat lucrari pentru Muzeul Manastirii Cetatuia, din Iasi. Totodata, am demarat lucrarile de restaurare pentru alte doua muzee: cel de la Manastirea Humorului si Muzeul Storck, din Capitala. De asemenea, am intocmit si cateva proiecte pentru ansambluri rezidentiale, in care promovam conceptul de «locuinta pasiva». Solutia, realizata cu materiale ecologice naturale si refolosibile, prezinta un real avantaj, prin economisirea de energie in exploatarea constructiei. De asemenea, desi inca nu si-a gasit prea multi adepti, sistemul «case din lemn» este in ascensiune. In prezent, lucram la un proiect pentru realizarea unui cartier intr-un parc din Scotia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter