RO EN
Coșul este gol

BOGOESCU: Cele mai multe cereri s-au inregistrat pe segmentul rezidential


In contextul in care cererile de noi proiecte s-au redus dramatic in unele zone ale tarii, tarifele practicate pe piata de proiectare s-au diminuat cu valori cuprinse intre 20% si 30%. Cele mai multe comenzi au vizat planuri urbanistice si segmentul unitatilor de locuit. Pentru anul 2010 se previzioneaza o relansare a cererii de proiecte, cel putin din al doilea semestru.
 
Arh. Bogdan Bogoescu, administrator al firmei Bogoescu Arhitectura si Urbanism: “In 2009, cele mai multe cereri de proiecte (circa 80%) le-am inregistrat pe segmentul rezidential. In ceea ce priveste evolutia sectorului specific, in acest an a scazut ritmul de finantare a comenzilor. Consider ca in 2010 sectorul specific va cunoaste o usoara revenire, in special pe partea de rezidential si de birouri. Referitor la respectarea indicatiilor date de proiectant, in mare parte depinde de sansa arhitectului si de calitatea clientului. In general, in 80% dintre cazuri se respecta, iar in 20% nu. In cazul in care indicatiile din proiect sunt eludate, sansele de revenire la forma initiala a planului devin minime. Sectorul autohton este, in mare masura, receptiv la adoptarea solutiilor arhitecturale promovate in statele din vestul Europei. Insa, trebuie sa acordam investitorilor informatii suplimentare cu indicatii privind furnizorii de materiale si tehnologii noi specificate in proiect. Practic, intr-un anumit fel trebuie sa formam antreprenorii/beneficiarii in ceea ce priveste utilizarea de noi sisteme.
Referitor la colaborarea cu autoritatile locale, o situatie optima nu exista in Romania. Depinde de fiecare in parte. Anul acesta a fost destul de dificil, pentru ca au intervenit modificari legislative importante si fiecare persoana implicata a trebuit sa se adapteze din mers”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter