RO EN
Coșul este gol

ING: Unul din trei romani planuieste achizitia unei locuinte in urmatorul an

Unu din trei romani planuieste sa isi cumpere o locuinta in urmatorul an, desi 70% considera ca pretul actual al unei case este supraevaluat si 77% cred ca valoarea va creste in 2022, arata un studiu Ipsos realizat pentru ING Bank in iunie 2021 .
Motive si puncte cheie
Romanii care intentioneaza sa cumpere o locuinta vor sa o faca impreuna cu un partener (65%) si accesand un credit ipotecar (54%). 22% dintre romani aleg sa isi cumpere o casa pentru un trai mai bun, iar 19% deoarece doresc sa se mute cu partenerul de viata. Printre alte motive se enumera si dorinta de a cumpara in loc de a inchiria (14%) sau cea de a cumpara si oferi spre inchiriere o locuinta (8%).
Printre detaliile importante la care se uita romanii cand doresc sa cumpere un imobil se afla pretul (37%) si locatia (35%). De asemenea, cei interesati se mai uita la marimea apartamentului, accesul la spatiile exterioare sau anul constructiei.
Peste jumatate din cumparatori utilizeaza economiile personale (57%) si/sau salariul (55%) pentru avans. Dorinta viitorilor proprietari de a da un avans mai mare este clara, cu 85% care ar prefera sa acorde un avans mai mare si sa achite rate mai mici.
Timpuri noi, preferinte aproape noi
Preferintele romanilor s-au modificat pe fondul pandemiei, 45% dintre romani luand in calcul spatiul exterior si 44% o buna conexiune a internetului atunci cand decid sa achizitioneze o noua locuinta. Printre punctele mai putin importante se enumera existenta unei piscine sau a aerului conditionat, pozitionarea in apropiere de centrul localitatii sau chiar a locului de munca. Pentru cei care detin deja o locuinta, dar sunt interesati sa faca o schimbare, marimea casei (38%) si spatiul exterior (35%) sunt aspectele pe care ar dori sa le modifice.
Doi din trei romani considera ca detinerea unui imobil reprezinta in general o investitie buna si ca este o cale optima pentru asigurarea unei securitati financiare pentru varsta pensionarii. In prezent, peste jumatate sunt multumiti de locuintele achizitionate, 58% declarand ca detin inclusiv un loc ce le asigura confortul necesar pentru lucrul de acasa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter