Zeci de mii de panouri fotovoltaice stau nefolosite in depozitele din Europa, tocmai cand continentul se confrunta cu o criza energetica fara precedent, pentru ca nu sunt suficient de multi ingineri care sa instaleze modulele pe acoperis suficient de rapid pentru a tine pasul cu cererea, informeaza Bloomberg.
"Panourile fotovoltaice sunt o infrastructura, nu poti sa pocnesti din degete si sa pui la punct infrastructura", spune Jenny Chase, analist la BloombergNEF, citat de Agerpres. Firmele care se ocupa de panouri fotovoltaice "incep sa isi dea seama ca nu le instaleaza atat de rapid pe cat le achizitioneaza", adauga analistul.
Aceste comenzi restante incep sa se vada in cifrele de export ale celui mai mare producator mondial de panouri fotovoltaice. Vanzarile Chinei spre Europa s-au cifrat la 14,2 miliarde de dolari in perioada ianuarie-iulie, sau 54 de gigawati, potrivit BloombergNEF. Este vorba despre o capacitate de productie suficienta pentru a alimenta cu electricitate peste 16 milioane de gospodarii din Germania si peste capacitatile de 41 de gigawati prognozate de analistii BNEF ca vor fi instalate in Europa pe ansamblul acestui an.
Chiar si asa Europa urmeaza sa instaleze in 2022 capacitati record de productie a energiei fotovoltaice, insa cifrele ar putea fi mult mai mari daca toti cei care cer panouri ar putea sa le obtina, sustine Dries Acke, director la grupul de lobby Solar Power Europe.
"Cei care instaleaza panouri fotovoltaice din multe tari au agenda completa pentru urmatoarele saptamani si luni", spune Dries Acke. Potrivit acestuia, in cazul Belgiei si Germaniei, panourile fotovoltaice comandate acum ar putea sa fie instalate abia in luna martie a anului urmator.
Problema este ca instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperis este o sarcina cu un consum intensiv de forta de munca. Intreruperile provocate de lipsa de instalatori sunt mult mai comune in randul clientilor interni decat in cazul parcurilor fotovoltaice construite de companiile de utilitati, sustine Daniel Tipping, analist la firma de consultanta Wood Mackenzie Ltd.
Unul dintre cei mai mari instalatori de panouri fotovoltaice pe acoperis din Spania, firma Holaluz-Clidom SA, a decis sa infiinteze o academie pentru a pregati muncitori si a-si rezolva astfel deficitul de mana de lucru. In urma cu un an, era nevoie de 180 de zile pentru a instala un sistem de panouri fotovoltaice pe acoperis, insa acum compania a redus intervalul la 45 de zile, spune directorul general Carlota Pi Amoros.
"Exista o cerere nebuneasca pentru panouri fotovoltaice in Spania. A venit toamna si ne asiguram clientii ca vor avea panourile instalate pana la iarna. Acesta este un argument de vanzare foarte puternic", a spus Carlota Pi Amoros.
Deficitul de mana de lucru este principalul obstacol care sta in calea industriei solare din Europa in acest moment. Insa acumularea de panouri fotovoltaice in portul Rotterdam, cel mai mare din Europa, are legatura si cu problemele de logistica. Perioade mari de asteptare sunt raportate la vami in timp ce un deficit global de cipuri de computer face ca panourile sa nu dispuna de invertoarele de care au nevoie pentru a procesa electricitatea.
"Lucrurile nu arata prea bine in acest moment cu lantul de aprovizionare. Nu avem nicio sansa sa ne indeplinim obiectivele climatice in urmatorii ani daca aceste lipsuri intarzie cresterea industriei", a spus Martin Schachinger, director la platforma germana de brokerager solar pvXchange Trading GmbH.