Volumul investitiilor imobiliare va depasi in acest an 1,1 miliarde de euro, in conditiile in care tranzactii de peste 700 milioane de euro sunt in prezent deja semnate sau in proces de due dilligence.
Acest lucru demonstreaza interesul crescut al investitorilor pentru piata imobiliara locala, chiar daca anul trecut volumul tranzactiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimarile initiale. Volumul tranzactiilor inregistrat anul trecut a fost influentat de procesele lungi de analiza a proiectelor, cumparatorii fiind in continuare foarte atenti la investitiile pe care le fac in Romania.
”In ultima perioada am reusit sa convingem tot mai multi investitori internationali sa se uite la Romania si acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de trazactii care au fost securizate deja si care urmeaza sa fie finalizate in perioada urmatoare. In total, tranzactii de peste 700 de milioane de euro sunt in faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul sa depaseasca 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor 6 ani”, a declarat Andrei Vacaru, head of Capital Markets JLL Romania.
Apetitul crescut al investitorilor se reflecta si in evolutia yieldurilor in ultimele 12 luni, care au scazut cu 25 de puncte de baza pe segmentele de birouri si industrial, pana la 7%, respectiv 8%. Tendinta va continua si in acest an si este in ton cu ceea ce se intampla in regiune.
”Diferentele de randament dintre Romania si Polonia sau Cehia ajung pana la 275 puncte de baza pentru proprietati comparabile, ceea ce inseamna ca preturile de pe piata locala sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, facand investitiile in Romania tot mai atractive”, a explicat Andrei Vacaru.
Birourile din Bucuresti, cele mai lichide active in 2020
Avand in vedere tranzactiile in curs, in 2020 preconizam o revenire in forta a Bucurestiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investitii, fata de 48% anul trecut. Orasele secundare, care in 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scadea ca pondere deoarece exista un numar mai redus de proiecte disponibile la vanzare in prezent.
In 2020, cladirile de birouri vor reprezenta cea mai lichida clasa de active imobiliare. Mai mult, ne asteptam la o crestere a ponderii in total tranzactii spre 80%, de la 60% anul trecut.
De remarcat, evolutia sectorului hotelier, care devine din ce in ce mai activ si unde ne asteptam si in 2020 la noi tranzactii in contextul in care in ultimii 3 ani au fost inchise nu mai putin de 11 vanzari de hoteluri, atat in Bucuresti, cat si in orasele secundare.
Compania de consultanta imobiliara JLL a fost implicata in 2019 in tranzactii de peste 325 milioane euro.
Cele mai importante proiecte in care JLL a furnizat servicii de consultanta in 2019 reprezentand vanzatorii sunt The Office (cea mai mare vanzare a unui proiect de birouri din afara Bucurestiului), Promenada Targu Mures si vanzarea unei cladiri emblematice din Bucuresti, palatul Oscar Mausgch (BCR) din Piata Universitatii.
”Performanta echipei de Capital Markets a JLL este importanta in conditiile in care a finalizat cu succes unele dintre cele mai complexe tranzactii din piata. Increderea acordata de catre investitori echipei JLL este rezultatul muncii multor ani, in care am reusit sa obtinem valoare adaugata reala in cadrul tranzactiilor in care am fost implicati”, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
Sursele de capital se diversifica
Analiza provenientei capitalului alocat pentru achizitii de proprietati in Romania arata o continuare a diversificarii investitorilor. Anul trecut, activele locale au atras capital sud-african, romanesc, american, maghiar si din Orientul Mijlociu, iar in acest an, ne asteptam ca Europa de Vest si Israelul sa reprezinte principalele surse.
Morgan Stanley, Indotek, CFH si White Star sunt printre investitorii noi care au realizat achizitii in 2019 in Romania.
Volum record al tranzactiilor imobiliare in Europa Centrala si de Est
Si la nivel regional, anul 2020 se preconizeaza a fi unul de referinta, dupa ce in 2019 volumul a atins un record absolut, cu un volum de aproape 14 miliarde de euro.
Cu peste 55% din totalul tranzactionat si pe fondul cresterii activitatii investitorilor din Europa, Polonia si-a mentinut pozitia dominanta in 2019. Pe pozitia a doua in regiune s-a pozitionat Cehia, cu 22% din total.
De remarcat diferentele dintre sursele de capital in tarile din regiune. In vreme ce Polonia are foarte putini investitori locali, iar cei din Europa detin o cota de aproximativ 50%, in Ungaria capitalul local a generat 80% din tranzactii, iar in Cehia 40%.