RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Marci de prestigiu, preferate de arhitectii europeni

Potrivit celei mai recente versiuni a cercetarii intitulate European Architectural Barometer, studiu elaborat de Arch-Vision, mai mult de 1.600 de arhitecti, din opt state membre ale UE, opineaza ca marci de prestigiu, precum Isover si Rockwool, s-au impus pe segmentul materialelor izolatoare in cele mai importante tari europene, iar in ceea ce priveste materialele de constructii de baza, Wienerberger si Schüco sunt cel mai des mentionate branduri, in cel putin trei state de pe continent. „Deseori, arhitectii au un rol decisiv in ceea ce priveste alegerea produselor pentru constructii si, implicit, a marcilor specifice, mai ales in cazul materialelor de izolare sau sistemelor de baza. Din acest motiv, producatorii din sectorul de constructii urmaresc permanent sa-si consolideze imaginea brandului in randul arhitectilor”, se arata in documentul citat.
Saint-Gobain Isover si Rockwool, in topul nominalizarilor
Isover si Rockwool si-au adjudecat cu succes pozitia de marca preferata in aproape toate cele opt tari europene incluse in studiu. De asemenea, Knauf Insulation si Kingspan Insulation au reusit sa se claseze in topul primelor trei branduri nominalizate de arhitecti in mai multe state membre ale UE. Astfel, in Marea Britanie, pe prima pozitie se situeaza Kingspan (cu o cota de 67%), marca urmata de Celotex (40%), Rockwool (38%), Knauf Insulation (21%) si Saint-Gobain Isover (3%), in timp ce 8% din respondenti nu au indicat o marca preferata. In Germania, Rockwool ocupa locul intai in clasamentul nominalizarilor (45%), produsele respective fiind secondate de Saint-Gobain Isover (41%), iar Knauf Insulation (10%), Sto (7%) si IsoBouw (4%) completeaza acest top, numarul arhitectilor germani ce nu prefera un brand anume fiind insa mai mare decat in Marea Britanie (si anume 20%). Pe piata franceza, dupa cum era de asteptat, Isover conduce detasat din punct de vedere al procesului de alegere a materialelor, decis de arhitecti (cu o cota de 44%), materialele izolatoare de la Rockwool contand in proportie de 22% din acest punct de vedere, dupa care urmeaza Knauf Insulation (19%), Dow (3%) si alte produse Saint-Gobain (2%), ponderea arhitectilor ce nu indica o marca anume fiind semnificativa (33%). Si in Spania marca Saint-Gobain Isover conduce detasat, cu 53%, Knauf Insulation avand 28%, iar Rockwool (24%), Bayer (15%), BASF (8%) completeaza topul respectiv, 16% din respondenti neprecizand o marca anume. Arhitectii din Italia sunt mai familiarizati cu brandurile Knauf Insulation (28%), Bayer (22%), BASF (20%), Isover (18%) si Rockwool (7%), 28% neavand niciun brand preferat. In Olanda Isover (cu 23%) conduce in clasamentul furnizorilor de materiale izolatoare binecunoscute de arhitecti, marca fiind urmata la mica distanta de Rockwool (22%), Kingspan (17%) si Recticel (1%), insa circa 50% din proiectantii olandezi nu au o preferinta anume. In Belgia, lider al notorietatii este Recticel (45%), apoi Isover (39%), Rockwool (23%) si Knauf Insulation (12%), alte produse ale Saint-Gobain fiind mai putin recomandate (3%), iar 20% dintre arhitecti refuza sa promoveze o marca in sine. In fine, dar nu in ultimul rand, pe una dintre cele mai importante piete est-europene de constructii – si anume in Polonia – topul notorietatii produselor de izolare arata astfel: Rockwool (25%), Isover (24%), Kingspan (6%), Knauf Insulation si Paroc (cu 5% fiecare), iar 46% din arhitecti nu indica niciun brand specific
Schüco, pe prima pozitie in Spania si Italia
Din punct de vedere al materialelor considerate „de baza”, Wienerberger, respectiv Schüco sunt in mod spontan principalele marci preferate de arhitecti in aproape toate tarile analizate. Totodata, brandul Wienerberger are o pozitie de invidiat in Belgia, fiind des mentionat in Olanda si Germania (unde conduce Poroton). In Spania si Italia – tari cu traditie din punct de vedere al utilizarii sistemelor din aluminiu – Schüco ramane lider detasat. Astfel, in Marea Britanie, arhitectii au indicat, in ordine, materialele de la Kingspan (29%), Ibstock (28%), Hanson (18%), Rockwool (11%) si Knauf (9%), 21% neputand nominaliza o marca distincta. In Germania, clasamentul indica pe locul intai produsele Poroton (23%), urmate de cele de la Wienerberger (22%), Braas (18%), Knauf (12%), respectiv Schüco (7%), aproape 26% din arhitecti nesustinand marca preferata, iar in Franta, dupa cum era de asteptat, prima pozitie este detinuta de Lafarge (11%), iar cea secunda de Wienerberger (8%), urmand ArcelorMittal (7%), Soprema si Trespa (cu cate 5%), respectiv alte produse (46%). Dupa cum se arata anterior, arhitectii spanioli sunt familiarizati cu sistemele Schüco (34%), apoi cu produsele Velux (30%), Trespa (17%), Saint-Gobain (13%) si Alcoa (12%), aproape 28% din respondenti fiind nehotarati. In Italia primul loc al marcilor de materiale pentru constructii revine brandului Schüco (30%), urmat de Saint-Gobain (28%), Rockfon (17%), Knauf (8%) si Alucobond (7%), 33% din proiectantii din peninsula italica neavand nicio preferinta. Pentru specialistii olandezi cu putere de decizie, cel mai bine cunoscute sunt materialele Wienerberger (11%), Hagemeister si Daas Baksteen (cu 3% fiecare), Xella (2%) si Trespa (1%), insa majoritatea respondentilor (66%) nu si-a exprimat optiunea. In cazul Belgiei, Wienerberger este lider detasat, cu 46% din raspunsuri, dar sunt recomandate si materiale Eternit (16%), Vandersanden Bricks (15%), Xella (5%), respectiv IKO (2%), 32% din proiectanti sustinand ca nu au nicio preferinta. De asemenea, in Polonia, in randul furnizorilor de sisteme de baza pentru constructii, in clasamentul notorietatii conduce Velux (11%), marca urmata de Xella (10%), Knauf Insulation (9%), Rockwool si Wienerberger (cu 8% fiecare), 51% din respondenti neavand un brand preferat.
„Este oarecum surprinzator ca in Olanda si Polonia arhitectii nu s-au decis pentru o marca anume si, astfel, nu pot face recomandari pentru a influenta decizia de achizitie. De altfel, probabil in mod similar altor tari din estul continentului, rezultatele actuale ale European Architectural Barometer arata ca arhitectii polonezi au un rol extrem de nesemnificativ in procesul de selectie a materialelor de constructii, in timp ce proiectantii din Olanda considera ca acest aspect conteaza tot mai putin in relatia profesionala pe care o au cu antreprenorii si beneficiarii”, a declarat Hanan Chafia, reprezentanta Arch-Vision. Informatii suplimentare, la www.arch-vision.eu

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter