RO EN
Coșul este gol

„In 2010, criza pe piata constructiilor va lua sfarsit!”

Dorin Cus (36 de ani)
Functia/firma: Director executiv al firmei Presto Construct;
Studii: Facultatea de Finante-Banci din cadrul ASE; Facultatea de studii juridice - Universitatea Romano-Americana;
Experienta: 14 ani in domeniul distributiei materialelor de constructii;
Hobby: muzica, lectura.

Infiintata in anul 1994, compania Presto Construct s-a remarcat de-a lungul activitatii pe piata locala a materialelor de constructii ca fiind una dintre cele mai dinamice prezente. Colaborarea cu furnizori de prestigiu, promovarea unor produse potrivite din punct de vedere al raportului calitate/pret, adaptabilitatea la conditiile specifice fiecarei perioade si pragmatismul deciziilor manageriale constituie doar cateva dintre atributele care au diferentiat societatea si au contribuit la consolidarea pozitiei sale in raport cu principalii competitori. In continuare este prezentata opinia directorului executiv al firmei, Dorin Cus, care va puncta o serie de repere ale conjuncturii economice actuale, incercand - totodata - sa creioneze o posibila evolutie pe termen scurt/mediu a activitatii de ansamblu pe piata de profil din Romania.

- Care sunt rezultatele financiare obtinute anul trecut si ce perspective identificati in urmatoarea perioada?
- In 2008, respectand buna traditie a ultimilor 10 ani, am consemnat o sporire consistenta a vanzarilor, cifra de afaceri depasind 10 milioane de euro. Nivelul respectiv poate fi considerat o realizare deosebita obtinuta de echipa noastra, rezultat al eforturilor depuse in ultimii 15 ani. Lucrurile nu sunt deloc asemanatoare in exercitiul finanicar curent, cele mai optimiste previziuni indicand o diminuare a incasarilor pana la pragul atins in 2007. De fapt, aceasta s-ar traduce, practic, printr-o reducere cu 30% a cifrei de afaceri, ceea ce - in prezent - constituie unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus. Date fiind semnalele venite din piata, o asemenea abordare este deosebit de optimista, dar ne concentram toate eforturile pentru a o sustine.

- Cum ati caracteriza panta excesiv de abrupta pe care a evoluat sectorul romanesc al constructiilor in ultimul deceniu?
- Cresterea a fost consecinta unui cumul de factori care au actionat concertat - desi nu intr-o maniera uniforma - la acest ”boom”. Dintre elementele cele mai importante pot fi enumerate: cererea sustinuta, formata pe fondul lipsei unui fond locativ sau comercial adecvat; majorarea constanta a produsului intern brut si stabilizarea tuturor indicatorilor macroeconomici; imbunatatirea substantiala a sistemului de creditare si sporirea accesibilitatii companiilor si persoanelor fizice la diferite linii de finantare; diversificarea ofertei de materiale si accesarea pietei din Romania de marile concernuri internationale cu activitate pe acest segment.

- Care ar fi explicatia declinului actual?
- Putini erau aceia care, in 2008, anticipau ca efectul crizei care demarase in SUA se va rasfrange intr-o asemenea maniera pe pietele statelor membre ale Uniunii Europene. Dezechilibrele financiare majore, transferate rapid in sfera productiei, au actionat insa implacabil, una dintre consecintele manifestate aproape instantaneu fiind decapitalizarea accelerata: indicii bursieri pe principalele piete de tranzactii mobiliare au scazut dramatic, mari banci comerciale sau de investitii au blocat creditarea, fondurile speculative (hedge funds) si-au reorientat strategiile etc. Se poate afirma faptul ca si in Romania am asistat, la o scara mai mica insa, la un fenomen de ”bubble” pe piata imobiliara, datorat neglijentei cu care s-au finantat anumite investitii, fara a se tine cont de regulile gradului de indatorare sau de solvabilitatea debitorilor. Desi nu s-a ajuns inca la executari masive ale garantiilor, este posibil ca acest lucru sa se intample in viitor.

- In SUA lucrurile par a se fi stabilizat. Cum comentati?
- Faptul ca, in ultimele luni a sporit semnificativ numarul de autorizatii de constructii eliberate in SUA indica, cel mai probabil, o finalizare a crizei imobiliare. Aceasta se va transfera, indiscutabil, si peste ocean, dar cu o anumita intarzire. De fapt, este de asteptat ca efectele pozitive sa se transmita mult mai lent decat celelalte, astfel incat daca au fost suficiente cateva saptamani pentru o globalizare a crizei financiare incepute pe Wall Street, pentru resimtirea revirimentului sa fie necesare mai multe luni. Chiar si in acest scenariu optimist, toti specialistii estimeaza ca ritmurile de crestere vor fi mult mai lente fata de cele cu care ne-am obisnuit. Altfel spus, a trecut vremea in care orice neavenit putea accesa cu mare usurinta piata de profil si obtine, in scurt timp, profituri considerabile. Credem ca a venit timpul specialistilor, toate procesele economice derulate pana in prezent inducand, de fapt, la o stare de normalitate pe acest segment, tradusa prin profesionalism, competenta si calitate a materialelor utilizate.

- Cum va intampina Presto Construct noua ordine” previzibil a se instala in curand?
- Ne bazam pe parteneriatele pe care le-am dezvoltat consecvent, pe parcursul intregii existente, cu companii renumite din bransa, daca ar fi sa enumeram numai: Henkel Romania, Lafarge Romania, Rigips Romania, Ductil Steel, Atlas, Deutek etc. Din punct de vedere al distributiei, se va actiona in sensul consolidarii retelei actuale, care include circa 80 de dealeri, ce deserveste Capitala si zonele limitrofe. Procesul de comercializare este, de asemenea, sustinut si de livrarile directe catre antreprenori si micii dezvoltatori. In acest fel, ne propunem sa trecem in mod onorabil "examenul" crizei pe care ni l-a propus economia de piata si sa ne regasim dupa trecerea acestuia intr-o pozitie consolidata.

- Estimati un orizont de normalizare a conjuncturii defavorabile caracteristice acestei perioade.
-
Inca o data, trebuie subliniat ca nimeni nu va fi ocolit de probleme, toti competitorii fiind nevoiti sa se confrunte cu «hidra» indisciplinei financiare . Recent, Banca Nationala a Romaniei a raportat o crestere de 2,6 ori a fenomenului mentionat, refuzurile la plata depasind suma de un miliard de euro, ceea ce nu este putin pentru o economie care produce circa 100 miliarde euro anual. De aceea, totul depinde de stiinta adaptarii cat mai inspirate la conjunctura actuala si de abordarea pragmatica a fiecarei situatii in parte. Noi totusi speram intr-o redresare rapida, astfel incat incepand inca din 2010 lucrurile sa reintre pe fagasul normal, in sensul reluarii cresterii activitatii pe piata locala a constructiilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter