Consiliul Concurentei a extins investigatia pe piata masei lemnoase din Romania asupra a altor 35 de companii care activeaza pe aceasta piata. Astfel, la ora actuala sunt investigate 94 de companii, printre care Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Romania, Egger Romania, Alredia
Investigatia pe piata masei lemnoase a fost declansata de Autoritatea de Concurenta in 2016 si are in vedere posibile intelegeri in vederea impartirii pietei/surselor de aprovizionare, precum si adjudecarii partizilor (volum de lemn destinat comercializarii) la un pret minimal in cadrul licitatiilor organizate de Romsilva prin Directiile silvice.
„Pe parcursul investigatiei am obtinut noi indicii care sugereaza implicarea mai multor companii din domeniu in posibile intelegeri anticoncurentiale, ceea ce arata ca ne uitam cu mare atentie la licitatiile publice din acest sector”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Reamintim ca la sfarsitul anului trecut, Consiliul Concurentei sanctionat Forestar SA, Nico Paul SRL si Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitatii derulate de Romsilva prin Directia Silvica Neamt pentru valorificarea lemnului fasonat. De asemenea, Autoritatea de Concurenta a finalizat, in 2017, o ancheta sectoriala pe piata primara a lemnului si a elaborat o serie de propuneri si recomandari pentru imbunatatirea concurentei in acest sector, care au fost preluate in reglementarile din domeniu.
Astfel, Autoritatea de Concurenta a recomandat Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva sa elimine posibilitatea acoperirii, din alte activitati, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase in instalatiile proprii. Cu privire la modalitatea de selectare de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de catre aceasta, Consiliul Concurentei recomanda ca ar trebui sa se realizeze intr-un mod nediscretionar, in baza unei reglementari interne distincte.