Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu Oprea, a anuntat, vineri, ca va fi infiintat un grup de lucru care se va ocupa de schema de ajutor de stat pentru materialele de constructii, grup din care vor face parte si reprezentantii sectorului.
"Am avut o intalnire cu reprezentantii industriei si am discutat despre schema de ajutor de stat pentru materialele de constructii prin Programul national "Constructplus". Dansii sunt beneficiari finali ai materialelor de constructii, cei care pun in opera aceste materiale, de asemenea sunt si producatori foarte multi dintre ei si am dorit sa avem aceasta prima discutie pentru a putea calibra exact schema de ajutor de stat, astfel incat sa avem rezultate maxime pe domeniile de interes, domeniile in care intr-adevar sa putem maximiza productia, pentru ca avem nevoie sa fim competitivi. Au ridicat o problema foarte corecta a economiei de piata, trebuie sa producem de calitate buna si la un pret rezonabil, astfel incat sa fim competitivi in Romania si sa putem sa punem in opera materialele din Romania, pentru ca scopul nostru este acela de a reduce deficitul comercial. Ne-am hotarat sa ne vedem mult mai des si sa comunicam intre noi. Deja am stabilit un grup de lucru care va fi activ la Ministerul Economiei pe aceasta schema de ajutor de stat, in mod particular", a declarat Oprea, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.
El a adaugat ca reprezentantii industriei vor fi prezenti si ei in acest grup de lucru la fazele de discutare a normelor si ghidurilor de aplicare.
Ministrul Economiei a mentionat ca acest program de ajutor de stat ar putea sa scada la jumatate importul de materiale de constructii.
"Astazi importam 70% din materialele de constructii pe care le punem in opera. Daca vom reusi sa fim competitivi, in timp putem sa scadem si la jumatate din ceea ce importam astazi, depinde doar de noi, de tehnologia pe care vom sti sa o aducem. Procesele de astazi sunt procese intens tehnologice, dar trebuie sa fim competitivi. Eu spun ca anul acesta avem un buget pentru schema de ajutor de stat de maxim 150 de milioane de euro, pentru ca trebuie sa mergem pe schema simpla de notificare a Comisiei Europene, astfel incat sa putem incepe aceasta schema de ajutor de anul acesta. De anul viitor, pentru ca se schimba si cadrul financiar multianual, trebuie renegociate schemele de ajutor de stat, astfel incat sa putem sa venim cu sume mai consistente si, de ce nu, si cu parte de garantii", a explicat el.
Intrebat ce inseamna concret aceasta schema pentru oamenii de rand, Radu Oprea a raspuns: "Orice capacitate de productie din Romania genereaza locuri de munca. O productie mai mare, o productie mai buna inseamna intotdeauna preturi mai mici".
Presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, Cristian Erbasu, a afirmat ca au mai existat astfel de programe si in trecut, care nu au dat rezultate.
"Ne-am oferit disponibilitatea de a ne intalni cat se poate de des si de cate ori va fi necesar, pentru ca aceasta lege foarte benefica sa aiba rezultatele scontate, pentru ca o intentie buna poate sa se transforme intr-un insucces daca in programul si in detaliile si in normele de aplicare nu avem grija sa nu avem impedimente. Am dat deja cateva solutii, am enuntat cateva problematici asupra unor programe similare din trecut care nu au dat rezultate si daca vom avea grija sa nu mai facem aceleasi greseli sunt aproape sigur ca un astfel de program va avea succes. Evident, nu cu rezultate imediate, ci probabil ca in sase luni, in cazul extinderii unor baze de productie deja existente, sau intr-un an sau doi, pentru cele noi", a spus Erbasu.
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, alaturi de ministrul Oprea, consultari cu reprezentantii patronatelor din sectorul constructiilor.
Guvernul a discutat in sedinta de joi, in prima lectura, noua schema de ajutor de stat destinata dezvoltarii productiei interne a materialelor de constructii - "Constructplus", pentru care ar urma sa se aloce, pentru anul acesta, un buget de maximum 150 de milioane de euro, urmand sa fie functionala in ultimul trimestru al anului.
Erbasu: Eliminarea facilitatilor fiscale din constructii ar fi extrem de nociva
Presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, Cristian Erbasu, a declarat, vineri, ca o eliminare, la acest moment, a facilitatilor fiscale de care beneficiaza industria de profil ar fi "extrem de nociva", adaugand ca reducerea lor treptata din 2025, conform angajamentelor asumate prin PNRR de Romania, ar permite companiilor din domeniu sa-si deruleze proiectele in mod predictibil.
"Este evident ca industria este foarte ingrijorata de acest aspect, pentru ca noi am avut o planificare pe 10 ani, intre 2019 si 2028. Pe de alta parte, sunt niste asumari ale statului roman - in PNRR ne-am asumat ca din 2025 aceste facilitati vor scadea treptat pana in 2028. Am convenit si asa am simtit din partea Guvernului ca o eliminare sau o diminuare a facilitatilor in acest moment ar fi extrem de nociva pentru piata, pentru mediul investitional si, pe urmatoarea perioada, un an, un an si jumatate, speram sa nu se actioneze asupra acestor facilitati, urmand, evident, asa cum e prevazut si in PNRR, treptat, undeva, mai sunt inca patru ani, undeva la 25% in fiecare an sa se reduca aceste facilitati", a afirmat Erbasu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria alaturi de ministrul Economiei, Radu Oprea.
Cristian Erbasu a subliniat nevoia unei perioade de repozitionare dupa momentul eliminarii facilitatilor.
"Ele nu erau prevazute a fi, evident, pentru totdeauna si in perioada aceasta companiile vor avea timp sa finalizeze proiectele existente si pentru urmatoarele proiecte sa se pregateasca tinand cont de acest program de diminuare a facilitatilor fiscale. Deci, este o problema de predictibilitate, astfel incat ambele parti sa fie pregatite", a explicat el.
Cristian Erbasu a participat, vineri, la Palatul Victoria, alaturi de alti reprezentanti ai domeniului, la consultari cu premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacsu, ministrul Economiei, Radu Oprea, si alti ministri pe tema schemei de ajutor de stat destinata industriei materialelor de constructii "Constructplus".
Ciolacu: Vor trebui scoase anumite exceptii fiscale, sa revenim la un climat concurential egal
Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins ca vor trebui scoase anumite exceptii la Codul fiscal, dar a dat de inteles ca nu sunt vizate deocamdata cele din IT.
Intrebat daca ar putea fi retrase facilitatile fiscale din domeniul constructiilor, agricultura si IT, premierul a precizat ca in Romania trebuie sa se revina la un climat concurential egal.
"PNRR prevede sa incepem sa scoatem din exceptii. Da, cred ca in viitor vor trebui scoase anumite exceptii. Asta nu inseamna ca, din analiza noastra preliminara, vom umbla la exceptiile din IT, in acest moment. Sunt exceptii de aproape 20 de ani, din cate stiu eu si au adus un lucru benefic, pana acum, un hub important in Romania. Sunt exceptii la Codul fiscal de aproximativ 74 de miliarde. Este un lucru total anormal si o recomandare venita de la toate organismele financiare internationale. Cu alte cuvinte, trebuie sa revenim la un climat concurential egal in Romania. S-a terminat cu perioada exceptiilor peste exceptii", a aratat Ciolacu, intr-o declaratie acordata presei.
In ce priveste domeniile din care vor fi eliminate aceste exceptii, premierul a subliniat ca nu a fost luata deocamdata o decizie.
"Sunt ferm convins ca, dupa ce vom lua decizia, vom veni si vom comunica. Nu vom lua nicio decizie - avem recomandarile internationale, in acest moment se face o analiza la Ministerul de Finante, dar nu vom lua nicio decizie pana cand nu vom sta de vorba cu toti actorii implicati", a spus Ciolacu. Pentru informatii suplimentare, click aici!