Grupul Teraplast, unul dintre principalii producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor, a inregistrat o cifra de afaceri de 171,67 milioane de lei (circa 38 milioane de euro) in primele sase luni ale acestui an, dupa o scadere de 11% fata de aceeasi perioada din 2016. Compania continua, insa, sa fie profitabila, in pofida contextului nefavorabil generat de intrarea in blocaj a segmentului de infrastructura de mediu, de insolventa unor clienti, precum si de prelungirea perioadei de extrasezon. Veniturile consolidate nu includ rezultatele companiei Depaco si ale fabricii din Serbia, investitiile in cele doua societati finalizandu-se in luna iunie 2017. Conform datelor companiei, scaderea cifrei de afaceri a fost cauzata de reducerea cu peste 46% a vanzarilor din domeniul infrastructurii, de la 43 milioane de lei in primul semestru al anului trecut, la circa 23 milioane de lei in intervalul ianuarie-iunie 2017.
"Blocajul din infrastructura continua sa influenteze negativ business-ul Teraplast, iar din informatiile pe care le detinem in acest moment, nu vor exista imbunatatiri semnificative in a doua jumatate a anului. Romania a primit, in primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exercitiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei absorbtii de 0,004% din totalul sumei alocate in exercitiul financiar curent. Cum principalele autoritati de management prin intermediul carora se fac rambursarile din fonduri UE nu sunt autorizate, Romania nici nu va primi bani in perioada urmatoare. In acest context, pentru niciunul din cele 43 de proiecte noi de infrastructura de mediu nu s-a trecut in etapa de semnare a contractelor de lucrari, majoritatea fiind cel mult in faza de proiectare. Solutia pe care am gasit-o ca sa compensam scaderile din infrastructura este cresterea aportului noilor business-uri achizitionate in prima jumatate a anului. Anticipam ca fabrica de panouri TeraSteel Serbia va aduce, anul acesta, un plus de aproximativ 4 milioane de euro in cifra de afaceri consolidata, iar Depaco va avea, de asemenea, o contributie importanta. De aceea, suntem increzatori ca vom reusi sa fim aproape de tintele de vanzari si de profitabilitate propuse pentru acest an", a declarat Mirela Pop, directorul general al grupului Teraplast.
In primele sase luni din 2017, profitul net al grupului Teraplast a fost de 7,89 milioane de lei, in contextul unui nive EBITDA de 18,3 milioane de lei, indicatorii de profitabilitate fiind influentati de scaderea vanzarilor si de faptul ca anumite cheltuieli au ramas constante.
TeraSteel si Depaco vor compensa scaderile din infrastructura
Conform datelor Teraplast, o contributie pozitiva la evolutia veniturilor consolidate a avut-o subsidiara TeraSteel, producator de panouri termoizolante si structuri metalice zincate, care, in prima jumatate a anului, a realizat o cifra de afaceri de 64,8 milioane de lei, in crestere cu 22% fata de venitul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut. "TeraSteel si-a consolidat pozitia pe piata din Romania si este prezenta activa pe pietele europene. Pentru 2018, TeraSteel Romania si Serbia estimeaza o cifra de afaceri de 250 milioane de lei", a declarat Cosmin Patroiu, directorul general al TeraSteel.
In ceea ce priveste producatorul de acoperisuri metalice Depaco, in cadrul caruia Teraplast detine o participatie de 60%, compania a obtinut o cifra de afaceri de 71,18 milioane de lei si un profit net de 5,54 milioane de lei in primele sase luni din 2017. "Aceasta evolutie este consecinta unei strategii eficiente de crestere a cotei de piata in Romania si a demararii vanzarilor in sapte tari din Europa. Lansarea de produse noi reprezinta, de asemenea, o tactica importanta in strategia de dezvoltare a societatii. Ritmul de crestere a activitatii Depaco, peste media pietei, se va pastra in a doua jumatate a anului. Dupa aceasta etapa de maturizare, urmeaza una noua, in care vrem sa indraznim mai mult", a precizat Valeriu Irimescu, directorul general al Depaco.
In semestrul al doilea din 2017, conducerea Teraplast estimeaza ca integrarea si consolidarea Depaco va contribui decisiv la compensarea scaderilor de pe piata de infrastructura, in situatiile financiare ale grupului.
Investitii de 31 milioane de lei in echipamente
Grupul Teraplast a realizat, in primele sase luni din 2017, investitii in echipamente in valoare totala de 31 milioane de lei. Pentru intregul an in curs, compania are planificat un buget de 84 milioane de lei, pentru investitii financiare, diversificarea/ cresterea capacitatii de productie, mentenanta, reparatii capitale ale constructiilor, echipamente si matrite, imbunatatirea calitatii produselor, dar si pentru cercetare si activitati de laborator. "In comparatie cu anul trecut, am facut investitii semnificative in extinderea si imbunatatirea capacitatii de productie, care vor continua in a doua jumatate a anului 2017", a precizat Mirela Pop.
Grupul Teraplast include societatea Teraplast (producator de tevi, granule si profile din PVC), filialele TeraSteel si Terasteel Serbia (panouri sandwich si structuri metalice zincate), Teraglass (ferestre si usi din PVC), Teraplast Logistic (incepand cu iunie 2016 coordoneaza activitatile logistice ale grupului), Teraplast Ungaria (distribuitor) si societatile controlate in comun Politub (producator de tevi din polietilena) si Depaco (tigla metalica). Compania ocupa pozitii fruntase pe toate pietele in cadrul carora activeaza.