Tegola Romania, furnizor de tigla bituminoasa pentru acoperisuri si parte a grupului italian Tegola Canadese, a inregistrat o crestere de aproape 50% a cifrei de afaceri din primul semestru al acestui an, fata de perioada similara din 2021, pana la 8 milioane de euro. Pentru intregul an in curs, conducerea companiei mizeaza pe o cifra de afaceri agregata, la nivel de grup, de circa 17 milioane de euro. In 2022, Tegola a lansat doua nuante noi pentru gama de sindrila bituminoasa si pregateste noi imbunatatiri la nivelul produselor din portofoliu.
"La inceputul acestui an au fost lansate si in Romania culorile noi de sindrila bituminoasa Tegola, disponibile deja prin reteaua de distributie din fiecare judet cu transport gratuit oriunde in tara. Ele au fost lansate pentru armonia designului original al acoperisurilor si rolul important pe care il are acoperisul in arhitectura. In viitorul relativ apropiat, departamentul de cercetare si dezvoltare al Tegola va mai face imbunatatiri cat priveste produsele, insa acestea vor fi anuntate dupa finalizarea testelor", a declarat Adrian Andor, National Sales Manager Tegola Romania.
Compania livreaza, la nivel national, sisteme complete de acoperis, sindrila bituminoasa si accesorii, membrane HDPE pentru fundatii si membrane substrat. Materialele pentru acoperisuri plate si sindrila bituminoasa au fost cele mai solicitate produse in 2022, cererea provenind atat din sectoarele industrial si comercial, cat si de pe piata rezidentiala. Regional, acoperisurile Tegola sunt preferate mai ales in zonele de nord-vest, vest si Bucuresti-Ilfov.
"Am observat, in 2022, o usoara crestere a cererii pentru produse superioare calitativ, ceea ce ne bucura, intrucat companiile din grupul Tegola sunt recunoscute pentru calitatea ridicata a produselor", a precizat reprezentantul Tegola Romania.
Crestere valorica de 25% pe piata de acoperisuri
Potrivit lui Adrian Andor, contextul economic a dus la cresterea costurilor de productie in toate sectoarele de materiale de constructii, astfel ca, desi consumul de materiale pentru acoperisuri a crescut nesemnificativ, cu putin peste un procent, piata de acoperisuri a depasit in 2021 valoarea din 2020 cu peste 25%, in Romania.
"Rezultatele din prima jumatate a anului arata, deocamdata, un trend de vanzari relativ similar cu cel din 2021. Sunt insa mai multi factori demni de luat in calcul, precum inflatia generalizata, criza energetica si situatia geopolitica complicata, care pot altera semnificativ evolutia puterii de cumparare si a cererii pe plan local. Evolutia preturilor din 2022 fata de 2021 va genera, in mod cert, o crestere a valorii pietei de acoperisuri; in ceea ce priveste cantitatea (mp de acoperis) estimam o stagnare in 2022. Este important de notat faptul ca ne aflam intr-o perioada de relativ calm in ceea ce priveste stabilitatea preturilor, avand in vedere ca sezonul de constructii este deja la varf, iar majoritatea beneficiarilor incearca sa profite de ea si sa incheie, pe cat posibil, santierele pana la venirea sezonului rece, majoritatea produselor fiind achizitionate sau in curs de achizitionare. Inflatia si teama de recesiune economica a populatiei sunt factori care pot avea o influenta negativa asupra cererii in perioada urmatoare", a precizat Adrian Andor.
Intre tendintele manifestate pe piata in ultimii ani, mai ales in perioada pandemiei, se afla cresterea interesului pentru acoperisurile verzi si pentru solutii alternative de acoperire eficiente energetic, precum Tegosolar (module fotovoltaice). Managerul Tegola spune, insa, ca interesul pentru sindrila bituminoasa a ramas relativ constant de-a lungul ultimului deceniu, fiind un material de invelitoare ultrarezistent in timp si versatil. "Cat priveste culoarea invelitorii, proiectele pentru care a fost achizitionata sindrila bituminoasa Tegola au avut predominant culori asemanatoare materialelor naturale: rosu caramiziu, maro (lemn) sau gri (piatra) - iar acest trend l-am putut observa indeosebi de-a lungul ultimilor 5 ani. Pentru hidroizolatia acoperisurilor plate sunt preferate membranele bituminoase cu protectie (granule de bazalt sau ardezie) de culoare deschisa", a mai precizat Adrian Andor.
***
In cei 26 de ani de existenta pe piata romaneasca a materialelor de constructii, Tegola Romania si-a asigurat pozitia de lider pentru gama de produse comercializate. Din 1996 si pana astazi, Tegola a furnizat peste 5 milioane de metri patrati de sindrila bituminoasa (o medie de 25.000 de acoperisuri), catre peste 12.000 de clienti finali si mai mult de 2.000 de colaboratori, distribuitori sau firme de constructii. Dincolo de cifre, obiectivul declarat al Tegola este de a cauta si gasi solutii permanente si inovatoare, de a sustine creativitatea si inventivitatea arhitectilor si a raspunde exigentelor tehnice ale constructorilor.