Cererea de sisteme pentru acoperisuri verzi si terase circulabile este in crestere in Romania, acestea reprezentand o solutie inteligenta de gestionare a spatiului construit. Desi aflat inca in stadiul de pionierat in tara noastra, acest segment de activitate se va dezvolta dinamic in anii urmatori, potrivit opiniei Dianei Anghel, Business Development Responsible Romania al companiei Nophadrain Romania, reprezentant oficial al Nophadrain Olanda, dezvoltator si producator de sisteme de acoperisuri verzi si terase circulabile.
"Daca in 2018 primeam 2-3 cereri de oferta pe saptamana, in prezent avem aproape zilnic cel putin o solicitare. Din pacate, majoritatea acestor cereri ajung la noi si ceilalti specialisti in domeniul sistemelor pentru acoperisuri verzi in faze finale de executie a cladirilor si, nefiind corect bugetate, nu se realizeaza la standardele ce ar putea oferi avantaje majore atat cladirilor, cat si comunitatilor, ci reprezinta compromisuri impuse de limitarile financiare, la fel cum se intampla de multe ori si cu spatiile verzi de la nivelul solului. Chiar si asa, acestea reprezinta o solutie inteligenta de a reda oraselor o parte din spatiile odata verzi, acum construite. Pe acest segment, Romania este inca pioniera, insa dinamica sa este extrem de optimista", a explicat Diana Anghel.
Din acest an, compania a initiat un parteneriat cu Sika Romania pentru a putea oferi beneficiarilor un sistem complet si la cheie (material + manopera) de invelitoare ce include termoizolatia, hidroizolatia, sistemul de detectie a infiltratiilor si acoperisul verde. In perioada urmatoare, compania si-a propus sa organizeze training-uri adresate companiilor de peisagistica, astfel incat in viitor sa se poata realiza corect un acoperis verde.
Cereri in crestere in toate zonele tarii
In acest moment, municipiile Cluj-Napoca, Bucuresti si Timisoara sunt orasele cu cele mai multe acoperisuri verzi atat deja instalate, cat si la nivel de proiecte viitoare, dar exista cerere in toata tara. Potrivit datelor Nophadrain, cele mai multe solicitari sunt pentru sistemele de acoperisuri verzi extensive, ce presupun instalarea unui tip de vegetatie, sedumul, cu o adaptabilitate si o rezistenta ridicata la conditii climatice extreme si cu nevoi reduse de intretinere. "Venind in intampinarea cererii pietei, am lansat deja anul acesta un sistem de drenaj destinat exclusiv acoperisurilor verzi extensive - ND X20. Este un sistem tristrat, ce incorporeaza toate cele trei straturi functionale (protectie, drenaj+retentie a apei si filtrare) intr-un singur produs ce se livreaza in rola, fiind extrem de usor de instalat si avand o rezistenta ridicata la compresiune. Acesta poate fi instalat atat pe acoperisuri clasice (cu hidroizolatia peste termoizolatie), cat si inversate. Ne-ar placea si avem in plan sa dezvoltam (in parteneriat cu producatori locali si institute de cercetare) si sa utilizam in proiectele noastre si vegetatie indigena, locala, astfel incat acoperisurile verzi sa isi indeplineasca pe deplin rolul", a mai precizat Diana Anghel.
Nophadrain este activa la nivel national din anul 2018. In primul semestru din 2019, compania a inregistrat o dublare a vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar premisele pentru intregul an sunt favorabile, avand in vedere valoarea proiectelor contractate deja.