Producatorul de materiale grosiere pentru constructii Lafarge Romania a raportat pentru anul 2012 o cota de 31% pe piata locala a cimentului (evaluata la circa 600 milioane de euro pe an), la nivel national compania detinand doua unitati de fabricatie si una de macinare, corespunzatoare unei capacitati totale de productie de 4,9 milioane de tone pe an. Potrivit raportului financiar anual publicat recent de grup, Romania este a doua piata ca dimensiune din regiunea Europei Centrale si de Est pentru companie, dupa Polonia, unde detine 3 fabrici de ciment, insumand peste 5,7 milioane mp/an. Totodata, la nivel national Lafarge detine 11 cariere de extractie si prelucrare a agregatelor si alte 16 statii de betoane, responsabile, in 2012, de vanzari de 3,5 milioane de tone de agregate, respectiv de 0,5 milioane de metri cubi de beton gata-preparat. "In Romania am inregistrat un trend pozitiv al vanzarilor din 2012 la nivelul tuturor activitatilor, concretizate intr-o majorare neta cu 7% a cantitatii de ciment comercializate comparativ cu anul anterior. Unul dintre proiectele notabile pentru care s-au livrat materiale a fost reprezentat de construirea celui mai mare parc eolian din Europa, realizat in Dobrogea (pe o suprafata de 1.100 de hectare fiind instalate 240 de turbine), unde s-au furnizat trei tipuri diferite de ciment", se arata in raportul financiar anual al Lafarge. Anul trecut, holdingul a continuat implementarea unui proces de centralizare a managementului lichiditatilor in majoritatea tarilor europene, inclusiv in Romania, Polonia, Ungaria, Elvetia, Marea Britanie si SUA si au fost initiate noi parteneriate cu asociatiile pentru habitat, cu scopul imbunatatirii conditiilor de locuire. Un exemplu recent in acest sens este reprezentat de colaborarea cu Habitat for Humanity Romania.
Crestere consemnata pe piata globala de ciment
Potrivit datelor Lafarge, in ultimii 20 de ani consumul global de ciment a crescut semnificativ, cu o rata anuala de peste 5%. In pofida recesiunii economice care a caracterizat principalele piete in ultimii cinci ani, cresterea cererii de ciment a continuat sa se majoreze cu minimum 5% si in 2012, pana la 3,71 miliarde tone, sprijinita in special de comenzile provenite de pe pietele emergente, in special din China, Brazilia, India si regiunea de sud a Africii. Conform estimarilor Lafarge, previziunile pentru perioada urmatoare se mentin pozitive in special in tarile mentionate, unde cresterea demografica va impulsiona tot mai mult cererea pentru constructii civile si de infrastructura.
Grupul francez Lafarge deruleaza operatiuni in 58 de tari, avand 116 fabrici de ciment, 39 de unitati de macinare a clincherului si alte 6 de procesare a zgurii, dispunand de o capacitate totala de 223 milioane de tone pe an si de 65.000 de angajati. In 2012, holdingul a raportat venituri totale de 15,8 miliarde euro si vanzari consolidate nete de ciment de 141 milioane de tone. Informatii suplimentare, la www.lafarge.com