RO EN
Coșul este gol

LAFARGE: Cresterea costurilor de transport genereaza concurenta neloiala

In contextul scaderii semnificative a sectorului constructiilor, producatorii si distribuitorii de materiale, echipamente si utilaje destinate acestei piete s-au confruntat cu diminuari drastice ale vanzarilor. De asemenea, printre problemele semnalate de reprezentantii din domeniu se afla dificultatea in recuperarea creantelor, concurenta neloiala si cresterea interesului utilizatorilor pentru produse mai ieftine, de calitate medie. In aceste conditii, nici previziunile pentru 2010 nu sunt mai optimiste, primele semnale ale redresarii acestui sector de activitate fiind estimate abia pentru a doua parte a anului urmator si numai printr-o sustinere implicata a statului in finantarea lucrarilor publice.

Bruno Roux, director regional - Agregate Lafarge - Europa Centrala:
"Recesiunea care a afectat si Romania, piata in continua scadere si instabilitatea politica genereaza un impact negativ si in industria de exploatare a agregatelor de rau si cariera. Mai mult chiar, apreciez ca activitatea sectorului de agregate din cadrul Lafarge este, in aceeasi masura, afectata si de concurenta neloiala a operatorilor care nu respecta HG nr. 1373/2008 privind incarcarea - pana la maximum 40 de tone, masa totala - a vehiculelor care transporta bunuri si produse industriale divizibile pe drumurile nationale (act nomativ intrat in vigoare la data de 6 februarie 2009). Una dintre misiunile asumate in aceasta perioada de catre Lafarge Agregate Betoane este aceea de a promova, sprijini si incuraja respectarea deciziei guvernului pentru ca aceasta genereaza o siguranta mai mare in trafic si are un impact major in protejarea starii drumurilor publice. Masura este o necesitate pentru Romania, fiind obligatoriu ca toate persoanele fizice si juridice sa faca eforturi pentru implementarea rapida si eficienta a acesteia. Totusi, mai mult decat oricand, toate autoritatile cu functii executive din cadrul institutiilor statului (la nivel central si local) trebuie sa se asigure ca masura este aplicata si respectata, iar monitorizarea necesara functioneaza, astfel incat sa se elimine rapid orice incalcare a acesteia de catre agentii economici vizati. Opinia noastra este sustinuta si de APPA (Asociatia Patronala a Producatorilor de Agregate). Insist pe aceasta precizare deoarece exista un risc major imediat pentru cei care respecta aceasta hotarare a guvernului, respectiv inchiderea activitatilor din cauza pierderii competitivitatii generata de concurenta neloiala. Principalul argument in acest sens este majorarea costurilor aditionale de transport cu pana la 50%, caruia i se adauga contextul economic incert pe fondul descresterii activitatilor din constructii. Cumulate, aceste conditii sunt de natura a face imposibila in scurt timp supravietuirea firmelor care aplica legea. Apreciez ca Romania are o sansa pe termen mediu si lung daca se asigura cadrul respectarii masurilor impuse de stat ca regula si practica pentru toti agentii economici. In cazul concret prezentat, aceasta respectare, este ignorata de catre cele mai multe companii, tocmai pentru ca masurile care acompaniaza o astfel de decizie (controale, cantariri, verificari etc.) nu sunt constante, vizibile si drastice."

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter