RO EN
Coșul este gol

Opinii despre piata de materiale pentru constructii - Lafarge Romania

Philippe Questiaux, director general Lafarge Romania: "Avand in vedere ca mizam pe dezvoltarea constructiilor in perioada urmatoare, mai ales in ceea ce priveste infrastructura, dar fiind constienti ca in 2009 se vor vedea rezultate in acest segment incepand din trimestrul al patrulea, estimam ca evolutia pietei cimentului va cunoaste o stagnare. Aceasta se va vedea, desigur, in descresterea cifrei de afaceri fata de 2008 cu aproximativ 10%.
In primul trimestru, la nivel de grup, vanzarile au scazut cu 9% de la 4 miliarde euro la 3,6 miliarde euro. Gradul ridicat de incertitudine a economiei globale si provocarea de a stabili tendinte in primul trimestru din cauza sezonalitatii fac dificila realizarea de previziuni. Pentru 2009, volumele de ciment pe pietele Lafarge se preconizeaza sa scada in general cu -2% pana la -5%, cu diferente semnificative intre piete. Se asteapta ca preturile sa ramana in general ferme, desi volumele mai reduse vor pune presiuni asupra marjelor operationale. Pentru Romania, strategia noastra ramane neschimbata, deoarece consideram ca aici exista inca un mare potential de crestere in anii urmatori. Totusi, termenele unora dintre investitiile noastre vor fi ajustate pentru a se incadra cel mai bine in evolutia pietei. Am hotarat deja ca planul investitional anuntat in 2008 se va finaliza in 2011, in loc de 2010 cum a fost initial anuntat, tocmai pentru ca preconizam o crestere mai redusa in comparatie cu momentul lansarii. Mai mult, vom continua programul intern de reducere a costurilor si, in paralel, intentionam sa dezvoltam gama de produse noi atat la ciment, cat si la agregate-betoane si placi de gips-carton. Pe de alta parte, vom investi in continuare in echipamente pentru utilizarea resurselor alternative/de substitutie in bune conditii de mediu si siguranta. Urmatoarea realizare majora consta in construirea celei mai mari unitati de stocare a clincherului in siloz tip «dome» la uzina de ciment de la Medgidia. Din ultimul trimestru al anului 2008, am inceput sa resimtim dificultatile pe care clientii nostri le intampina la incasarea contravalorii lucrarilor efectuate, intr-un context in care le este mai greu sa acceseze finantarile bancare. Aplicand in continuare politici riguroase de control a riscului comercial, am putut sa mentinem nivelul de creante intarziate in limite acceptabile; in putine cazuri, am renuntat chiar la vanzari cand am estimat ca expunerea este excesiva. In prezent situatia este stabilizata, desi nu toate restantele sunt platite, iar activitatea de creditare este departe de a fi reluat un ritm normal. Recentele anunturi ale guvernului sunt, totusi, un semnal pozitiv".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter