Potrivit unui comunicat al Cemacon, livrat oficialilor Bursei de Valori Bucuresti la data de 7 noiembrie a.c., performanta societatii in trimestrul al treilea din 2018 s-a transpus, concret, prin urmatoarele cifre: 35,13 milioane lei profit operational (EBITDA), 22,68 milioane lei profit net si 92,79 milioane lei cifra de afaceri bruta, cu 22% mai mult decat in trimestrul similar al anului 2017.
„Am inchis inca un trimestru de business solid, in care am ales strategia castigatoare pentru a fructifica contextul foarte pozitiv de piata. Am finalizat o parte din proiectele de investitii derulate pentru cresterea calitatii produselor si a completarii ofertei de produse si ne-am creat premise pentru obtinerea de marje superioare in viitor, beneficiind de efecte pozitive imediate. Operational, activitatea de productie a functionat optim, iar pe piata am livrat cantitati peste prognoza bugetara. Suntem la niveluri-record cu principalii indicatori de business, peste anul anterior si peste prognoza bugetara: cifra de afaceri bruta cu 22% mai mare decat in 2017 si profitul net cu 64% mai mare. Intelegem, insa, ca ne aflam pe varful unui ciclu de crestere si ca, insumand premisele majoritar negative care stau la baza bugetarii pentru 2019, precum cresterile accentuate de pret la electricitate si gaz, previziunea pentru anul viitor este una mai rezervata. Competitivitatea proceselor de productie, impactul pozitiv al investitiilor recente, inovarea la nivel de produs si de retete de productie, precum si excelentul parteneriat construit cu distribuitorii nostri, impreuna cu situatia financiara solida si lichiditatea semnificativa acumulata, reprezinta premisa de succes in abordarea anilor urmatori, indiferent de contextul de piata”, a declarat Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon.
Potrivit comunicatului, pentru compania clujeana producatoare de blocuri ceramice, intr-un context de piata favorabil, se poate observa o consolidare a cifrei de afaceri nete, care depaseste pragul de 87.000.000 de lei si inregistreaza o crestere de 20% fata de perioada similara a anului anterior, impreuna cu o crestere semnificativa a marjei EBITDA, performanta obtinuta atat prin cresterea calitativa a vanzarii, cat si prin optimizare la nivelul activitatii operationale. Raportat la anul 2017, ponderea veniturilor din blocuri ceramice si marfuri a ramas similara. Cresterea inregistrata la nivelul altor venituri din exploatare este marcata de cresterea pretului pentru certificatele EUA, primite cu titlu gratuit. Sumele aferente altor castiguri sau pierderi reprezinta anularea provizioanelor constituite in anul precedent, precum si constituirea de provizioane in anul curent. Variatia stocurilor inregistreaza valori pozitive, ca urmare a decalajului intre cantitatile produse si vandute in perioada analizata. Totusi, cheltuielile cu materiile prime si materialele au inregistrat o crestere de 20% atat ca urmare a cresterii cu 7% a cantitatii produse, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, productivitate crescuta prin investitiile incepute la finalul anului 2017 si puse in functiune in anul 2018, cat si ca urmare a majorarii generalizate a pretului de achizitie pentru materii prime, materiale si combustibil, generate de contextul economic actual. Cheltuielile salariale au inregistrat o crestere de 29% fata de anul precedent atat din cauza unei cresteri cu 19% a numarului de angajati, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2017, cat si din cauza modificarilor legislative in domeniul salarizarii, implementate la finalul anului 2017, cu efect de la 1 ianuarie 2018. La nivelul cheltuielilor operationale, nu exista variatii semnificative fata de perioada precedenta si, in consecinta, pentru perioada incheiata la 30 septembrie 2018, compania Cemacon inregistreaza un profit operational de 35.133.884 de lei si un profit net de 22.684.772 de lei.
Analizand celelalte date din bilant, conducerea Cemacon mai precizeaza ca sporirea cu 7% a valorii activelor imobilizate, raportat la 31 decembrie 2017, pana la 132.134.722 de lei, este determinata de punerea in functiune a activelor achizitionate in perioada de raportare si compensata partial de amortizarea inregistrata in tot acest timp, precum si de reclasificarea unor active neproductive ca fiind detinute in vederea vanzarii. Activele circulante au inregistrat o crestere de 17% comparativ cu finalul anului 2017. Variatia stocurilor fata de perioada incheiata la 31 decembrie 2017 nu este, in schimb, semnificativa. In acelasi timp, creantele au crescut cu 36%, ca urmare activitatii comerciale desfasurate in perioada analizata (cand s-au consemnat si vanzari cu 24% mai mari decat in perioada similara a anului precedent). Numerarul si echivalentele de numerar au crescut cu 17%, ca urmare a activitatii comerciale intense derulate in intervalul de referinta. La randul lor, datoriile comerciale au inregistrat o crestere de 2% fata de 31 decembrie 2017, insa datoriile bancare si imprumuturile au inregistrat o scadere de 9% fata de finalul anului 2017, modificare determinata atat de contractarea leasingurilor financiare pentru implementarea programelor de investitii aprobate pentru perioada 2017-2018, cat si de reducerea valorii creditului bancar prin rambursarea ratelor si dobanzilor in cuantumul solicitat la scadenta, neexistand intreruperi sau intarzieri in acest proces. Datoriile privind impozitul pe profit curent au inregistrat cresteri semnificative, datorita rezultatelor financiare pozitive obtinute la finalul trimestrului al treilea din 2018. In fine, dar nu in ultimul rand, capitalul social a inregistrat modificari in trimestrul al treilea, intrucat au fost emise 364.540.717 de actiuni noi, societatea ajungand la un numar de 478.530.935 de actiuni. Cresterea de la nivelul capitalurilor proprii este generata si de rezultatul obtinut in intervalul analizat. La finalul perioadei incheiate la 30 septembrie 2018, activele nete ale companiei Cemacon inregistreaza o crestere de 21% fata de finalul anului 2017, depasind suma de 132.000.000 lei, dupa cum se mai precizeaza in comunicat.