Cifra de afaceri a producatorului de var Carmeuse Romania, subsidiara locala a grupului belgian omonim, s-a stabilizat in 2014 la nivelul de 26 milioane de euro inregistrat cu un an in urma, rezultatul fiind favorabil avand in vedere conditiile de pe piata locala a constructiilor, potrivit datelor firmei. "Chiar in acest context nu foarte favorabil, ne-am mentinut atentia asupra facilitatilor de productie, asupra mediului si inovatiei, introducand pe piata noi produse specializate pe diferite aplicatii. In continuare, s-au facut investitii in vederea eficientizarii fabricilor, intr-un amplu program de cercetare-dezvoltare si, de asemenea, pentru reducerea amprentei de CO2 a produselor noastre", se arata pe portalul oficial al companiei, ce a fost actualizat la finele anului trecut. Carmeuse Romania lucreaza cu aproximativ 170 de angajati, in special personal tehnic.
Pentru piata constructiilor, portofoliul companiei include gama de produse ViaCalco pentru tratarea si stabilizarea solurilor, filer de calcar cu granulatie specifica pentru invelitori, mortare si caramizi, calcarul macinat fin, pentru beton, marca PremiaCal, precum si agregate pentru terasamente, blocuri de piatra pentru porturi si cai maritime si balast pentru caile ferate. In prima parte a anului in curs, compania a inclus in oferta gama speciala de produse SuperCalco pentru industria constructiilor, ce include solutii pe baza de var hidratat pentru mortare, tencuieli si zidarii, var nestins pentru BCA si caramizi silico-calcaroase.
***
Cu o experienta de peste 150 de ani in domeniu, grupul belgian Carmeuse este lider mondial in producerea varului, a calcarului cu continut ridicat de calciu, varului cu diverse granulatii si agregatelor, toate produsele fiind indispensabile marilor industrii din domeniul otelurilor, energiei, mediului si constructiilor. Compania a accesat piata romaneasca in anul 1999, prin preluarea societatii Cedru & Melon, din Campulung-Muscel si s-a extins, ulterior, prin achizitia altor trei fabrici de var, la Brasov, Deva si Fieni. In prezent, doar trei dintre acestea sunt functionale, la Brasov stabilindu-se sediul central al companiei. In 2007, Carmeuse Romania a achizitionat si o cariera de calcar cu o suprafata de 32 de hectare in localitatea Pojoga (judetul Hunedoara), unde se produc diferite sortimente de calcar. Pana in prezent, Carmeuse a alocat 27 milioane de euro pentru modernizarea fabricilor de var detinute in Romania.