Producatorul de ciment, betoane si agregate Carpatcement, subsidiara grupului german HeidelbergCement, a raportat o crestere cu 4% a cifrei de afaceri aferente anului trecut, pana la 185 milioane de euro. Potrivit datelor firmei, evolutia a fost determinata, in principal, de rezultatele diviziei de ciment, aceasta integrandu-se in tendintele generale ale pietei de profil din Romania, conform Institutului National de Statistica (INS). Totodata, pe fondul majorarii cifrei de afaceri si a vanzarilor cantitative, dar si ca urmare a preocuparii permanente pentru reducerea costurilor, grupul Carpatcement a consemnat un avans de 22% al profitului brut fata de anul anterior, pana la nivelul de 34 milioane de euro. "Cresterea afacerii noastre este, in primul rand, rezultatul masurilor de optimizare a costurilor, de majorare a veniturilor prin diversificarea mixului de produse, de continuare a integrarii pe verticala a celor trei divizii ale grupului Carpatcement si de pastrare a unui raport echilibrat calitate-pret. Preocuparea de a construi pe baze solide, sustenabil pe termen mediu si lung, este un deziderat de la care nu am abdicat in cei 17 ani de cand activam pe piata romaneasca", a declarat Florian Aldea, directorul general al Carpatcement Holding si presedintele Consiliului de Administratie al societatii.
Rezultatele obtinute de Carpatcement la nivel local se inscriu in linia generala de consolidare inregistrata pe plan international de grupul HeidelbergCement. In 2014, la nivelul intregului grup a fost raportat un avans puternic al cantitatilor de materiale de constructii comercializate.
Investitia in cresterea eficientei fabricii de la Fieni se finalizeaza in iulie
Cea mai importanta investitie demarata in anul 2014 de Carpatcement vizeaza cresterea eficientei energetice la fabrica din Fieni, prin care o parte din caldura generata de procesul de fabricatie a clincherului, care acum este eliberata la cos, va fi convertita in energie electrica (WHPG - Waste Heat Power Generation), urmand sa fie utilizata intern in fluxul de productie. Instalatia de la Fieni va contribui semnificativ la reducerea consumului de combustibili conventionali, indirect prin reducerea facturii de energie, dar va reduce si amprenta de carbon, ca parte a politicii grupului de protectie a mediului. Investitia, in valoare de aproximativ 83 milioane de lei, va fi definitivata in luna iulie 2015. Circa 35% din fondurile alocate au provenit din surse comunitare.
Tot in 2014, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la fondarea fabricii din Fieni, Carpatcement a lansat cimentul special Z100. De asemenea, prin Carpat Beton, divizia specializata si-a continuat strategia de dezvoltare a retelei nationale prin inaugurarea celei de-a 19-a statii de betoane, la Targoviste.
In cei 17 ani de prezenta in Romania, investitiile totale ale Carpatcement au depasit 500 milioane de euro, inclusiv costurile de achizitie. Investitiile de mediu pentru modernizarea celor trei fabrici de ciment, in valoare totala de aproximativ 41 milioane de euro, au reprezentat un pas important pentru dezvoltarea durabila a grupului. Totodata, Carpatcement a contribuit la bugetul de stat cu peste 300 milioane de euro, fiind un contribuabil important. In anul 2014, taxele si impozitele platite catre stat au atins nivelul de 35 milioane de euro (incluzand impozitele pe salarii, TVA, taxele locale, redeventele, impozitul pe profit etc.).
***
HeidelbergCement este unul dintre cei mai importanti investitori germani din Romania, unde este prezent in productia de ciment, betoane si agregate prin Carpatcement Holding SA, Carpat Beton si Carpat Agregate SA. Carpatcement este unul dintre cei mai importanti producatori de ciment din Romania, compania fiind infiintata in anul 2004, prin fuziunea firmei de management Carpatcement Romania si a fabricilor de ciment pe care le detinea aceasta la Tasca, Chiscadaga si Fieni. Carpat Beton produce betoane, sape si mortare printr-o retea nationala de 19 statii ecologice cu dotari performante, echipamente de ultima generatie si capacitati de productie cuprinse intre 90 si 150 mc pe ora. Statiile au capacitatea de a recicla betonul si de a prepara si furniza betoane in conditii extreme de temperatura si ofera servicii de testare pentru produsele livrate, de transport si pompare a betonului. Carpat Agregate produce si comercializeaza agregate naturale si concasate folosite in industria materialelor de constructii: nisip, pietris, margaritar si piatra concasata. Compania detine si opereaza 7 cariere si 6 balastiere la nivel national.