Producatorul de tigla ceramica si din beton Bramac - Sisteme de Invelitori, cu sediul in Sibiu, subsidiara grupului luxemburghez Braas Monier, a raportat o crestere de 2,8% a afacerilor aferente anului trecut, pana la 51,1 milioane de lei (circa 11,4 milioane de euro). Potrivit informatiilor disponibile pe portalul Ministerului Finantelor Publice, profitul societatii s-a triplat de la 1,75 milioane de lei in 2013 la 5,3 milioane de lei in 2014. Anul trecut, Bramac a lucrat, in medie, cu 75 de angajati. Vanzarile includ divizia de productie a cosurilor de fum ceramice si din inox - Schiedel, de asemenea parte a grupului Braas Monier.
La nivel de grup, vanzarile companiei s-au stabilizat, anul trecut, la 1,21 miliarde euro, in timp ce profitul operational al perioadei s-a majorat cu 55,5%, pana la 105,6 milioane de euro.
Incasarile raportate de subsidiarele din Europa de Sud, unde sunt incluse si datele disponibile pentru piata locala, indica o scadere anuala de 7%, pana la 184,5 milioane de euro, in contextul unui profit operational de 14,2 milioane de euro (+58%). "Afacerile din sudul Europei au inregistrat cel mai mare declin al vanzarilor din toate regiunile grupului, in special din cauza situatiei economice din Italia si a impactului crizei geopolitice din Ucraina asupra celorlalte tari din regiune. Preturile medii de comercializare a produselor s-au imbunatatit usor la nivelul tuturor pietelor din zona, insa contractia valorica foarte mare a incasarilor din Italia nu a putut fi compensata de cresterea preturilor si nici de evolutiile usoare din celelalte tari sud-europene. Mai mult, cursul valutar nefavorabil producatorilor europeni a avut un impact negativ de 3,5 milioane de euro la cifra anuala de afaceri din regiune", a declarat Pepyn Dinandt, CEO al grupului Braas Monier.
Inceput de an mai bun pentru companie
Vanzarile inregistrate de companie in primele trei luni ale acestui an au crescut usor, cu 0,4%, fata de aceeasi perioada din 2014, pana la 251,1 milioane de euro (de la 250 milioane de euro, anul trecut). Potrivit datelor incluse in cel mai recent raport financiar al grupului, daca se exclud efectele cursului de schimb valutar si achizitiile, veniturile Braas Monier s-au redus cu 4,4%.
Vanzarile trimestriale realizate in regiunea Europei de Sud, unde sunt incluse si raportarile subsidiarei locale a grupului, au crescut cu 14,9% fata de intervalul ianuarie-martie 2014, pana la 35,1 milioane de euro. "Dupa finalizarea achizitiei producatorului spaniol de tigla ceramica Tejas Cobert de la grupul Uralita, in luna ianuarie 2015, veniturile din Spania si Portugalia ale firmei preluate au fost incluse, pentru prima data, in raportul financiar al Braas Monier. Daca se exclud veniturile datorate achizitiei, dar si impactul favorabil al cursului de schimba valutar, veniturile totale obtinute de subsidiarele din regiunea sudica a Europei au scazut cu 5,5%, in conditiile unei pierderi operationale de 5,2 milioane de euro", se arata in raportul trimestrial al producatorului luxemburghez.
In luna aprilie 2015, Braas Monier a achizitionat producatorul de tigla ceramica Golden Clay Industries (GCI), liderul pietei de profil din Malaezia, societate ce a raportat, pentru anul 2014, vanzari totale de 8,4 milioane de euro si un profit operational de circa doua milioane de euro. Noua conducere a companiei, respectiv managementul grupului Braas Monier, estimeaza ca veniturile GCI vor depasi 13 milioane de euro.
Pentru 2015, conducerea companiei estimeaza o crestere puternica a afacerilor din Marea Britanie si evolutii moderate ale vanzarilor, in alte tari europene, cum ar fi Spania, Portugalia, Olanda, Polonia, Ungaria si Turcia. O stabilizare a activitatii este asteptata in Germania, Austria si Italia, in timp ce pe piata din Franta va fi consemnat un nou declin. Pe pietele emergente sunt preconizate evolutii spectaculoase ale afacerilor, mai ales in Indonezia si Africa de Sud.