RO EN
Coșul este gol

RAPORT: Lipsa fortei de munca in constructii - o problema generalizata

Lipsa fortei de munca in constructii (mai mult sau mai putin calificate) reprezinta deja o problema generalizata nu numai in Romania, ci si pe plan mondial. Deja, expertii World Economic Forum (WEF) au prezentat recent, intr-un mod sintetic (printr-o infograma) „viitorul constructiilor” marcat de provocari ca: urbanizarea si criza de locuinte (200.000 de oameni se muta zilnic din mediul rural in cel urban), energia si schimbarile climatice (30% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt atribuite cladirilor), precaritatea resurselor (industria constructiilor ramane primul consumator global de materie prima), decalajul urias existent la nivelul infrastructurii (sunt necesare investitii anuale de 1.000 miliarde USD pentru a rezolva problema), schimbarea de paradigma a cererii spre tarile emergente (65% din cresterea pietei mondiale de constructii din urmatorul deceniu se va realiza in economiile tarilor aflate in curs de dezvoltare) si, evident nu in ultimul rand, lipsa de capacitati profesionale si imbatranirea fortei de munca existente (50% din antreprenorii de constructii activi pe plan global sunt ingrijorati in ceea ce priveste identificarea de lucratori experimentati).
Situatia este si mai grava in SUA unde, potrivit celui mai recent studiu specializat (din trimestrul al doilea 2018), elaborat sub patronajul United States Gypsum si US Chamber of Commerce Commercial Construction Index, 90% din antreprenori (sau noua din zece respondenti) reclama deja lipsa fortei de munca, iar 47% dintre acestia sustin ca abilitatea lor de a gasi personal adecvat se va degrada masiv pana la finele anului in curs.
„Este al patrulea trimestru consecutiv in care managerii companiilor specializate isi exprima fara echivoc (insa mult mai acut decat in trecutul apropiat) preocuparea lor privind inabilitatea de a gasi un numar suficient de lucratori calificati, pentru a face fata cererii actuale. Fiind vorba despre executia de cladiri cu functiuni comerciale, lipsa personalului calificat este cu atat mai acuta cu cat, in diverse zone din SUA, afectate de evenimente meteorologice nedorite, procesul de reconstructie se intensifica. Aceasta situatie este generata si de factori exogeni ai pietei de constructii, cum ar fi noua politica a guvernului federal (sau a guvernatorilor unor state din SUA) cu privire la deportarea imigrantilor calificati, respectiv asa-numitul «razboi comercial» dintre SUA si statele aliate (si adversare), ce a determinat aparitia unor ingrijorari privind cotatia materiilor prime, in special a otelului, despre care 63% din respondenti considera ca se va aprecia masiv in perioada urmatoare. Nu in ultimul rand, reorientarea profesionala a multor lucratori calificati, care in general devin propriul lor angajat, coroborata cu lipsa unei generatii robuste de forta de munca, reprezinta unul din principalele motive de ingrijorare pentru antreprenori”, a declarat Scott Braddock, unul din promotorii cercetarii si gazda celui mai dinamic si informativ show radio din Austin - Texas (SUA). Pentru a descarca studiul expertilor americani, click aici, iar pentru a vizualiza infograma WEF, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter