RO EN
Coșul este gol

SRU Cluj: Opt asocieri cu peste 40 de companii, interesate de proiectarea spitalului

Constructia Spitalului Regional de Urgenta (SRU) de la Cluj ar putea incepe in 2023 si ar trebui finalizata in 2027, potrivit datelor prezentate de Cristina Laura Gafton, director la Departamentul Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale, in cadrul Ministerului Sanatatii, cu prilejul conferintei de prezentare a proiectului. Licitatia de proiectare a SRU Cluj ar putea fi finalizata la sfarsitul acestei saptamani, de aceste lucrari fiind interesate opt consortii internationale, care inglobeaza peste 40 de companii.
"Incepe o perioada foarte aglomerata pentru noi deoarece va urma desemnarea castigatorului pentru proiectul tehnic, iar din prima jumatate a anului viitor speram sa fie demarata constructia efectiva", a declarat Laura Gafton.
Cele opt consortii care au depus oferte sunt:
  1. Asocierea Tractebel Engineering SA (lider), Viguier, ASSAR Architects;
  2. Asocierea Egis Batiments International (lider), HKS Architects Limited;
  3. Asocierea Politecnica-Ingegneria ed Architettura (lider), Nickl & Partner Architekten AG;
  4. Asocierea Buro II & Archi + i (lider), Bureau d’Etudes Greisch, Ingenium, Detoo Architects;
  5. Asocierea Studio Altieri SpA (lider), Italconsult SpA, Steam, Proiect Consulting, K-Box Construction Design, Re-Act Now Architecture;
  6. Asocierea Tumas Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik (lider), EPMC Consulting, Selda Gumusdograyan Mimarlik Proje Insaat ve Danismanlik Hizmetleri;
  7. Asocierea 3TI Progetti Italia - Ingegneria Integrata SPA (lider), ATIproject, Aduro Impex;
  8. KY Architects & Engineers (lider), Popaescu & Co.
 
Contractul de proiectare are o valoare estimata de 68,6 milioane de lei, costul total de edificare a SRU Cluj fiind de 540 de milioane de euro, potrivit indicatorilor tehnico-economici. Finantarea proiectului este asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR).
"Studiul de fezabilitate este aprobat, avem si acordul de mediu, proiectul fiind fazat in doua etape. Acum suntem in faza finala a licitatiei pentru proiectare. Speram ca pana la sfarsitul acestei saptamani sa fie selectat castigatorul proiectarii, iar daca nu sunt contestatii, vom semna contractul in luna martie", a declarat managerul de proiect. Cristina Gafton a mai spus ca noul spital ar putea deveni functional in luna martie a anului 2027.
 
Sapte niveluri si peste 150.000 mp construiti
SRU Cluj va fi construit in Floresti, complexul urmand a avea 7 niveluri (S+P+5E) si o suprafata desfasurata de 151.891 mp. Complexul va include o parcare subterana independenta, desfasurata pe un nivel, cu 456 de locuri, alte 940 de locuri de parcare urmand a fi amenajate la nivelul solului. Partea extinsa orizontala a cladirii se intinde pe 3 etaje complete (S+P+1E), in timp ce o parte din cladire se extinde pe 3 etaje suplimentare (2, 3 si 4). Trei turnuri cu sectiuni patrate, cuprinzand unitatile cu sectii, se vpr ridica de la etajul 2 pana la 5 (4 niveluri, in total). Terasele de deasupra etajului 1, intre curtile interioare, precum si terasa deasupra nivelului 3 vor fi acoperite cu vegetatie. Pe acoperisul cladirii va fi construit un helipunct.
 
 
Cladirea SRU va fi echipata cu panouri solare care vor asigura energia necesara pentru producerea apei calde. Energia utilizata pentru incalzire este produsa partial prin pompe de caldura. Sistemul de ventilatie va utiliza un sistem de recuperare a caldurii cu o eficienta de 80%. Vor fi aproximativ 9.600 de panouri fotovoltaice pe zonele de parcare exterioare (7.480 panouri) si pe spatiile verzi (2.124 panouri). Astfel, 56% din consumul anual de apa calda menajera este furnizat din surse regenerabile prin instalarea unei suprafete de panouri solare cu o capacitate instalata de 2.400 kW, energia termala fiind produsa de o instalatie termica proprie.
Viitorul spital va avea o capacitate de 850 de paturi si urmeaza sa fie prevazut cu un pasaj care sa fluidizeze circulatia, in conditiile in care va concentra 3.100 de angajati si va genera un flux suplimentar de 7.000 de vehicule pe zi. Proiectarea va fi realizata pana in 2023, finalizarea constructiei fiind prevazuta de Ministerul Sanatatii (MS) in 2027.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter