Palatul Voievodal "Curtea Veche" va fi restaurat in urma unei investitii de aproximativ 10,4 milioane de euro (46,35 milioane de lei), indicatorii tehnico-economici pentru demararea proiectului fiind aprobati, recent, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Potrivit documentului citat, vor fi realizate interventii pentru eliminarea pericolului iminent de prabusire si pentru demolarea planseelor de beton care au dus la cedarea peretilor de zidarie de dedesubt. De asemenea, se propune realizarea unei retele de centuri din beton armat pe peretii de zidarie, consolidarea stalpilor, boltilor de caramida si a peretilor, edificarea unor noi pavilioane pe structura metalica si injectarea fisurilor si crapaturilor cu mortar de var. Masuri suplimentare vor fi luate pentru eliminarea umiditatii, respectiv pentru conservarea si restaurarea vestigiilor arheologice.
Durata de realizare a investitiei este de 32 de luni de la aprobarea documentatiei tehnico-economice, ceea ce inseamna ca monumentul va trebui restaurat integral pana la finele anului 2017.
"Lucrarile care se vor intreprinde la acest proiect sunt structurate in trei obiective: Muzeul Palatul Voievodal «Curtea Veche», amenajari exterioare si bransamente. Astfel, pentru refunctionalizarea cladirii centrale si transformarea acesteia in muzeu, vor fi luate masuri suplimentare pentru in vederea asigurarii unui circuit muzeistic adecvat (hol de acces, ascensoare etc.), a spatiilor auxiliare necesare functionarii unui muzeu (zone expozitionale, multifunctionale, administrative, tehnice, pentru depozitare etc.), inchiderea si climatizarea spatiilor pentru a asigura conservarea vestigiilor, amenajarea terasei de peste pivnitele boltite, acoperirea cu o structura metalica usoara a terasei si interconectarea tuturor spatiilor. Totodata, vor fi refacute retelele electrice si de canalizare, precum si instalatiile sanitare, de incalzire si climatizare.
Palatul Voievodal "Curtea Veche" este situat in zona Centrului Istoric al Capitalei, in apropierea Bisericii Sf. Anton si a Hanului lui Manuc, fiind delimitata de strazile Franceza, Selari, Sepcari, Covaci si Soarelui.
Studiul de fezabilitate al proiectului a fost realizat de o asociere de proiectanti, avand ca lideri companiile Synergetics Corporation si Polarh Design, ambele din Capitala, beneficiarul investitiei fiind Primaria Municipiului Bucuresti.