RO EN
Coșul este gol

NOKIAN Tyres: Ajutor de stat de 100 milioane euro pentru noua fabrica de la Oradea

Guvernul a aprobat recent un memorandum pentru acordarea unui ajutor de stat ad-hoc companiei Nokian Tyres, care urmeaza sa realizeze o investitie de 626,4 milioane de euro la Oradea. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a fost mandatat pentru a initia actul normativ prin care statul roman ar urma sa acorde subventii in valoare de circa 100 de milioane de euro.
Nokian Tyres va construi o noua fabrica de anvelope pentru autoturisme, cu o capacitate initiala de 6 milioane de unitati pe an si cu posibilitatea de extindere in viitor.
Valoarea totala nominala a investitiei se ridica la 626,42 milioane de euro, din care 611,42 milioane de euro reprezinta costuri eligibile. Ajutorul de stat solicitat de Nokian Tyres pentru realizarea proiectului de investitii este estimat la valoarea nominala de 99,55 milioane de euro (valoare bruta).
Constructia este programata sa inceapa la inceputul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse in a doua jumatate a anului 2024. Se preconizeaza ca productia de anvelope comerciale va incepe la inceputul anului 2025. 
Investitia va genera crearea a 542 de noi locuri de munca. Potrivit informatiilor din memorandum, salariul mediu brut in fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decat salariul mediu brut la nivel national din august 2022, de 1.229 euro lunar. In plus, ca urmare a acestei investitii, rata somajului in judetul Bihor va scadea, iar contributiile pe salarii colectate de catre statul roman de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depasi 5,8 milioane de euro anual din anul 2026. In total, in perioada de analiza 2023-2032, totalitatea contributiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane de euro, potrivit estimarilor executivului.
Aditional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane de euro pe an. In total, in perioada de analiza 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane de euro.
Ca urmare a investitiei realizate, in perioada 2023-2032, contributiile la bugetul general consolidat generate de investitia realizata de Nokian Tyres PLC sunt in valoare de 69 milioane de euro.
Impactul asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 este cuantificat la 147 milioane de euro, din calcul excluzand costurile companiilor de constructii care vor contribui la edificarea fabricii sau potentiali furnizori de echipamente. Peste 9% din costurile operationale angrenate de investitie in perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilitati si o parte din materia prima, precum si alte costuri, generand un impact pozitiv suplimentar prin cresterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 de milioane de euro annual.
In iunie 2022, Consiliul de Administratie al Nokian Tyres a decis sa initieze o iesire controlata din Rusia, din cauza razboiului si a sanctiunilor ulterioare. Pentru a asigura aprovizionarea cu produsele sale, grupul finlandez a decis sa isi accelereze planurile de a investi in noi capacitati de productie in Europa, iar fabrica romaneasca este un element-cheie al acestor planuri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter