Guvernul Romaniei a aprobat ieri, prin hotarare, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea, consolidarea, modernizarea, extinderea si dotarea sediului istoric al Academiei Romane si pentru construirea unui corp nou (aula). Investitia urmareste transformarea Academiei Romane in cladire istorica cu destinatia de muzeu, amenajata la standardele europene impuse pentru muzeele din marile Capitale ale lumii.
Sediul Academiei Romane din Bucuresti se afla, in prezent, intr-un imobil construit in perioada 1911-1923 si consolidat si reabilitat in perioada 2007-2008, incadrat in clasa de risc seismic I. In acest context, investitia presupune introducerea unor pereti noi de beton armat, camasuirea anumitor pereti existenti din zidarie, inlocuirea planseelor existente din lemn cu plansee din beton armat. In plus, fata de modernizarea si reabilitarea corpului existent, se propune extinderea acestuia cu o constructie noua.
Aula nou construita va constitui o extindere la cladirea existenta, pe o suprafata de 8.500 mp, si va gazdui cele 14 sectii ale Academiei, birourile, dar si sali de intruniri si spatii de primire si protocol.
Proiectul prevede investitii de 188 milioane de lei si ar urma sa fie dezvoltat in patru etape. Din acesti bani, 187 milioane de lei vor veni de la Ministerul Dezvoltarii, prin Compania Nationala de Investitii (CNI), iar Academia Romana vine cu o contributie de 833.000 de lei.
La finalizarea proiectului, cladirile Academiei Romane vor avea o suprafata construita desfasurata totala de 14.600 de mp. Durata estimata de realizare este de 30 de luni.
Imobilul existent, sediul istoric al Academiei Romane, este nominalizat in cadrul Listei Monumentelor Istorice 2015 a Ministerului Culturii/ Institutului National al Patrimoniului.
NOUA AULA