RO EN
Coșul este gol

INVESTITIILE planificate in domeniul energetic insumeaza 6,7 miliarde euro

Cinci obiective de investitii din domeniul energetic vor absorbi fonduri in valoare de 6,7 miliarde euro in urmatorii ani, in prezent proiectele aflandu-se in etapele premergatoare demararii lucrarilor propriu-zise. Pana in anul 2020, 28% din capacitatea instalata va trebui scoasa din uz, iar pana in 2035 o cota de 55% din capacitatea energetica actuala va trebui inlocuita, potrivit strategiei energetice a Romaniei pentru intervalul 2011-2035. Astfel, pentru atingerea necesarului national de capacitate energetica in 2020 sunt considerate prioritare investitiile in unitatile de productie din Cernavoda (1.480 MW), Turceni, Rovinari si Craiova (4.000 MW) si hidrocentrala Tarnita-Lapustesti (1.000 MW).
Cea mai mare suma, respectiv 4 miliarde euro, va fi necesara pentru constructia unitatilor 3 si 4 din cadrul Centralei Nuclearo-Electrice (CNE) din Cernavoda. Totodata, edificarea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti va necesita o finantare de 1,2 miliarde euro, suma apropiata de costul lucrarilor la centrala de la Rovinari, ce vor insuma un miliard de euro. Potrivit celor mai recente date, proiectul din Rovinari, ce va fi realizat de China Huadian Engineering, va fi demarat cel tarziu in 2014 si va avea o durata de implementare de cinci ani. Tot in aceasta perioada vor fi demarate alte doua investitii din domeniul energetic, a caror valoare totalizeaza 503 milioane de euro. Unul dintre proiecte este initiat de compania Enercarp Capital Partners (din Cehia), ce a obtinut deja acordul de principiu din partea autoritatilor locale din Pitesti pentru constructia unei centrale electrice cu o capacitate instalata de 400 MW. Celalalt obiectiv, ce vizeaza reabilitarea Complexului Energetic Hunedoara, se afla deja in procedura de atribuire a contractului de executie. Proiectul, in valoare de 203 milioane de euro, va fi implementat in termen de trei ani, costurile urmand a fi suportate de castigatorului contractului de executie, ce va recupera ulterior investitia de la beneficiari. "Sectorul de producere a energiei necesita investitii in dezvoltarea de noi unitati, precum si modernizarea celor existente. Pentru facilitarea implementarii acestor proiecte este necesara adoptarea unor masuri pentru diminuarea riscurilor asociate pentru investitori, precum si elaborarea unei strategii de reglementare a pietei, prin mecanisme-suport, care sa faciliteze investitiile pe segmentul surselor energetice cu emisii reduse de carbon. Concretizarea investitiilor in capacitati energetice cu emisii reduse de carbon, care sa contribuie - deopotriva - la securitatea energetica a tarii si la indeplinirea obiectivelor din domeniul protectiei mediului, este inclusa in programul actual al autoritatilor de resort din domeniu", a declarat Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie. Informatii suplimentare, la www.minind.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter