RO EN
Coșul este gol

FRAMES: Investitii de 250 milioane euro prevazute in sudul litoralului romanesc

Sudul Litoralului a devenit un adevarat ,,El Dorado’’ pentru investitorii din sectorul turistic si imobiliar. Cei peste 250 de dezvoltatori imobiliari din Constanta anunta investitii de peste 250 de milioane de euro in urmatorii ani, in proiecte imobiliare mixte - hoteluri, apartamente, restaurante si alte facilitati turistice in Neptun, Jupiter, Venus, Saturn si Olimp.
Dupa ce, ani la rand, Mamaia si Navodari s-au aflat in focusul investitorilor, dovada cele peste 50.000 de apartamente si camere de hotel construite in ultimii ani, in ultima perioada dezvoltatorii imobiliari mizeaza tot mai mult pe statiunile din sudul Litoralului.
Potrivit unei analize realizata de firma de consultanta Frames la comanda companiei Sopra Resort, daca in zona de nord s-a mizat in principal pe constructia de blocuri, in Neptun, Jupiter, Saturn, Olimp si Venus dezvoltatorii au lansat proiecte mixte, cu apartamente, garsoniere, camere de hotel si facilitati turistice precum restaurante, baruri, piscine, zone de entertainment si shopping.
,,Nordul Litoralului a devenit, din pacate, o zona sufocata de cladiri, iar infrastructura utilitara, fie ca vorbim de gaze, curent, strazi, transport in comun rutier/feroviar a ajuns sa lase de dorit. Aglomeratia, problemele logistice, lipsa locurilor de parcare si numarul redus de facilitati turistice (de la magazine la restaurante, baruri, modalitati de distractie etc.) au facut ca investitorii in domeniu sa se focuseze pe zone cu un potential superior, iar statiunile din sud ofera aceasta infrastructura’’, afirma Razvan Popa, Head of Sales la Sopra Resort, companie cu patru proiecte imobiliare in Saturn, Jupiter, Olimp si Neptun.
Afacerile din sectorul dezvoltarii imobiliare din zona Litoralului au crescut spectaculos in ultimii ani. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, cifra de afaceri neta a celor 255 de companii cu cod CAEN 4110 (dezvoltare imobiliara) din judetul Constanta a crescut de la 2,87 milioane lei in 2010 la 583,8 milioane de lei in 2020, ultimul an pentru care exista datele finale.
Estimarile Frames indica o cifra de afaceri de 610 milioane de lei in 2021 si de peste 650 milioane de lei in 2022.
Studiul privind potentialul investitiilor de pe Litoral arata, totodata, ca firmele din acest sector au raportat, in 2020, un profit net de 254,3 milioane de lei, fata de 194.146 lei in urma cu 10 ani.
Dezvoltatorii raportau venituri de 837,2 milioane de lei si cheltuieli de 571,8 milioane de lei.
 
Ce se construieste si care sunt preturile
Investitorii imobiliari afirma ca statiunile din sudul Litoralului ofera un mix de conditii economice care asigura un randament investitional superior pe termen mediu si lung.
,,Statiunile din sud sunt mult mai aerisite din punct de vedere urbanistic, gratie planurilor de dezvoltare locala care limiteaza dezvoltarea imobiliara si impun asigurarea unor elemente de infrastructura urbana esentiale, precum drumuri de acces, utilitati si spatiu verde. In plus, extinderea plajelor si lucrarile de infrastructura realizate cu fonduri UE creeaza un fundament economic, mai ales turistic, semnificativ, cu un potential de crestere a valorii investitiilor imobiliare’’, afirma expertii.
Soseaua Constanta-Mangalia, planurile privind realizarea autostrazii litorale, calea ferata recent reabilitata pe relatia Bucuresti-Constanta si accesul facil in statiuni cu trenul, alaturi de planurile privind dezvoltarea aeroportului din Tuzla creaza premizele unei cresteri semnificative economice.
,,Dezvoltarea imobiliara semnificativa, evidentiata de cele peste 100 de proiecte investitionale si a planurilor investitionale cifrate la aprox. 250 de milioane de euro pentru urmatorii ani, pozitioneaza aceasta zona drept una dintre cele mai dinamice platforme de business din Romania. ’’, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit studiului, afacerile din acest sector vor creste semnificativ economia zonei, pentru ca business-urile din constructii atrag printre cele mai multe afaceri pe orizontala, de la furnizorii de materiale de constructii, la utilitati, resursa umana, comert si servicii.
,,Aceste tipuri de proiecte sunt menite sa determine o iesire din zona sezoniera a Litoralului romanesc, sa il transforme intr-o dezvoltare urbanistica si mai ales turistica all season, cu efecte directe in cresterea economica la nivel local’’, a mai spus Negrescu.
Potrivit analizei, acest potential este reliefat si de faptul ca, dincolo de lanturile de proiecte imobiliare, exista peste 70 de proiecte de dezvoltare a unor retele de magazine, restaurante si spatii de entertainment menite sa ofere, din punct de vedere logistic, intreaga paleta de servicii turistice.
In ceea ce priveste preturile, mare parte dintre proiectele in dezvoltare propun preturi intre 75.000-85.000 euro pentru un studio (45-55 mp), intre 75.000-170.000 euro pentru apartamente cu 2 camere (55-90 mp) si de la 280.000-1.120.000 pentru penthouse-uri cu suprafete intre 135 si 450 mp.
 
Investitia in imobiliare, inflatia si razboiul
2021 a fost, la nivel national, cel mai bun an pentru investitiile imobiliare, iar 2022 se anunta a fi un an cel putin la fel de bun, in ciuda inflatiei si a provocarilor generate de razboiul din Ucraina.
Nici pandemia si nici scumpirile generalizate nu au oprit achizitia de locuinte sau terenuri. Anul trecut, romanii au cumparat 698.756 de imobile, cu peste 95 de mii mai multe decat in 2020.
Potrivit datelor Frames, numarul tranzactiilor imobiliare este cu aproape 14% mai mare comparativ cu 2020, in ciuda scaderii din ultimele trei luni din an.
Numarul tranzactiilor imobiliare a expodat in aprilie cu o crestere de 106%, pana la 55.000 de contracte intr-o singura luna.
In decembrie a fost incheiat, la nivel national, cel mai mare volum lunar de tranzactii din 2021, adica aproximativ 75 de mii de case, apartamente sau terenuri vandute.
Dintre ele, aproape 14.500 au fost vandute in Bucuresti. Capitala este urmata la mare distanta de Ilfov, unde au fost vandute 4.900 si de Constanta, cu 3.950.
 
Reducere TVA la 5% a impulsionat piata
,,Reducerea TVA la 5%, in cazul apartamentelor care costa cel mult 140.000 de euro, a adus un push semnificativ in zona imobiliara, inclusiv pe zona apartamentelor de vacanta sau cu scop investitional.
Sopra Saturn, de exemplu, a anuntat vanzari ce depasesc 4 milioane de euro in primele 3 luni ale anului.
,,Investitiile in zona litoralului au crescut, pe fondul pandemiei, dorinta oamenilor de a avea un apartament la mare fiind una semnificativa. In plus, avem tot mai multe fonduri de investitii care cumpara apartamente, garsoniere, camere de hotel, cu scop investitional.
Unii exploateaza preturile relativ mici in comparatie cu cele ale imobiliarelor din orasele mari (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov etc.) mizand pe dezvoltarea unor business-uri de inchiriere si pe potentialul de crestere a valorii proprietatii’’, afirma Razvan Popa, Head of Sales la Sopra Resort, companie cu planuri de dezvoltare de peste 120.000 mp in zona de sud.
Potrivit studiului Frames & Sopra, efectele razboiului din Ucraina nu s-au regasit in dinamica vanzarilor.
,,Dupa un prim soc, in ultima parte a lunii februarie, cand toata lumea a stat in expectativa sa vada ce se intampla cu razboiul din Ucraina, ulterior interesul investitorilor a revenit pe crestere, stimulat si de ridicarea tuturor restrictiilor din pandemie. A fost un push semnificativ pentru piata’’, afirma expertii de la Sopra.
Potrivit studiului, chiar si in conditiile inflatiei, dinamica preturilor nu a cunoscut o fluctuatie semnificativa, pentru ca mare parte dintre dezvoltatori aveau deja contractate materialele necesare.
,,Cine si-a pregatit din timp investitia, a evitat riscul, cel putin pana acum. Asta nu inseamna, insa, ca provocarile sunt excluse, dimpotriva. Ne asteptam ca preturile sa creasca, pe fondul scumpirii utilitatilor, materialelor de constructii, insa pentru moment suntem in linie cu estimarile noastre’’, a declarat Popa.
Provocarile generate de cresterea costurilor cu constructia creaza probleme majoritatii dezvoltatorilor, in conditiile in care multi dintre ei se aflau deja intr-o situatia financiara dificila.
Potrivit datelor studiului, dintre cele 255 de firme de profil din Constanta, 137 raportau inca din 2020 un risc foarte mare de insolventa si numai 16 aveau un risc foarte scazut. Dovada ca datoriile totale ale mediului de business se situau la 1,34 miliarde lei, iar valoarea stocurilor la 558 milioane lei, fata de 2,6 milioane in 2010.
,,In conditiile in care mare parte dintre dezvoltatorii constanteni (212) sunt firme mici, cu cifre de afaceri de pina in 100.000 lei, riscurile generate de inflatie, de dinamica vanzarilor sunt multiple. Asa ca cei care vor sa investeasca intr-un apartament la mare ar trebui sa verifice soliditatea financiara a dezvoltatorului’’, arata Adrian Negrescu.
Sopra Resort dezvolta, in prezent, patru proiecte in sudul Litoralului, un imobil in Saturn cu 374 apartamente si studiouri si o investitie de 22 milioane de euro, un proiect butique in Jupiter de 3,6 milioane de euro cu 70 de apartamente, un proiect de 14 milioane de euro in Neptun cu 260 de studiouri si apartamente si un alt proiect de 45 de milioane de euro in Olimp, aflat in faza de concept.
Investitorii au mai dezvoltat proiectele Opal Smart Residence si City Lake Residence in zona Constanta-Mamaia, iar din 2021 s-au focusat pe dezvoltarile imobiliare in sudul Litoralului.
Analiza Frames privind dinamica business-ului din sectorul constructiilor de pe Litoral a luat in calcul datele financiare comunicate la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului de cele 255 de companii avand cod caen 4110 (dezvoltare si promovare imobiliara). Dintre acestea, 249 se aflau in functiune la nivelul anului 2020 si numai 2 aveau datorii la stat.
Din totalul firmelor analizate, 182 aveau sediul in Constanta, 32 in Navodari, 8 in Ovidiu, 6 in Mangalia, iar restul in alte localitati din judet. Estimarile privind dinamica business-ului din zona de sud a Litoralului apartin expertilor Frames si Sopra Resort.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter