Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a anuntat, miercuri, deschiderea procedurii de transparenta decizionala a procesului de elaborare a proiectului de hotarare a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea arenei multifunctionale Dinamo in Soseaua Stefan cel Mare, informeaza Agerpres.
Proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Construire Arena multifunctionala C.S. Dinamo Bucuresti, Sos. Stefan cel Mare, nr. 7-9, Lot 1/1, sectorul 2, Bucuresti", care se va realiza de catre MDLPA, prin Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A., in cadrul Programului national de constructii de interes public sau social, potrivit site-ului institutiei.
Valoarea totala a investitiei, inclusiv TVA, este de 854.573.000 lei, conform notei de fundamentare.
Stadionul va corespunde urmatoarelor clasificari competitionale - conform NP 066-02: stadion tip arena, cu capacitatea mare (peste 25.000 de locuri) si de categoria I - nivel de competitie international; conform UEFA: stadion de categoria 4, conform "UEFA Stadium Infrastructure Regulations - Edition 2018"; conform FRF: stadion de categoria I - nivel international de competitie.
In incinta stadionului se vor gasi 309 locuri de parcare.
Arena stadionului va cuprinde 25.059 locuri, dintre care inel inferior: 8.952 locuri; inel superior: 14.547 locuri; persoane cu dizabilitati: 184 locuri; insotitori: 184 locuri; boxa VIP 1: 940 locuri; loje VIP 0: 252 locuri; presa scrisa: 30 locuri cu desk/30 locuri fara desk, presa radio/TV - 10 pupitre a cate 3 locuri. Suprafata desfasurata totala a arenei este de 66.716 mp.
Obiectivul de investitii va dispune, pe langa stadion, de spatii complementare pentru sport: sala box cu trei ringuri, sala haltere, sala judo si lupte, cu un tatami judo si doua suprafete pentru lupte, sala gimnastica, fitness, sala scrima - corp central; spatii utilizate pentru amenajarea vestiarelor si a altor spatii conexe pentru personal - corp perimetral; spatii pentru patru vestiare pentru zona de handbal/tenis si pentru doua vestiare pentru zona atletism; spatii cantonament - amplasat in corpul perimetral; cantina si amfiteatru.
Foyerul spatiilor de cazare va adaposti, in acelasi spatiu, spatii cu diverse functiuni specifice: desk receptie, sala mic dejun, zona lounge pentru oaspeti, cu bar. De asemenea, sunt prevazute spatii pentru spectatori - public general (locuri in tribune, distributia spectatorilor, facilitati sanitare si pentru servire), spatii pentru public VIP, spatii pentru galeria oaspete, spatii pentru echipe si oficiali, spatii pentru organizatori si securitate, spatii pentru presa, transmisii TV, depozitari si alte spatii tehnice aferente intretinerii cladirii, dotare sanitara, facilitati pentru persoane cu handicap locomotor.
Spatiul expozitional urmeaza sa gazduiasca evenimente culturale, expozitii temporare, precum si o expozitie permanenta ce va expune trofeele clubului. Acesta este amenajat in corpul perimetral, pe latura vestica. Birourile clubului sunt amenajate in corpul perimetral, pe latura sud-vest, catre limita de proprietate fata de spitalul clinic de urgenta. Prin proiect este prevazuta o aripa dedicata conducerii, cu birouri individuale si, respectiv, o aripa pentru restul personalului, cu 1-2 spatii tip open space.
Stadionul va fi dimensionat conform cerintelor aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4, indeplinind inclusiv cerintele superioare acestui standard. Acesta va fi un teren de joc inierbat pentru fotbal, incinta avand dimensiunile 125 x 85 metri, unde se vor desfasura meciuri de fotbal si rugby.
In cazul in care echipele acced in competitii internationale, stadionul va asigura conditii complete pentru sustinerea meciurilor la acest nivel.
De asemenea, stadionul poate fi inchiriat si altor echipe din tara care momentan nu au conditii adecvate pentru organizarea de meciuri la nivel national sau international.
Stadionul va fi dotat cu o serie de functiuni conexe, care asigura fie complementaritate de functionare pentru activitatea sportiva (salile de antrenament ale sectiilor sportive), fie elemente pentru atragerea publicului general.
Proiectul prevede repozitionarea segmentului de conducta de termoficare ce traverseaza terenul intr-o galerie nou construita, din beton armat. Galeria se va pozitiona in afara amprentei noii constructii, intre limitele exterioare ale acesteia si limita de proprietate. Intrucat in cazul demolarii prealabile a constructiilor existente intreaga cornisa de teren, impreuna cu constructiile sustinute de aceasta pe terenurile vecine, inclusiv Spitalul Clinic de Urgenta, ar ramane fara sprijin lateral, existand un risc real de colapsare, demolarea cladirilor existente pe aceasta latura nu se poate realiza integral inaintea lucrarilor de construire, fiind necesara etapizarea demolarii si intercalarea intre aceste etape a lucrarilor la peretele nou de sprijin.
Prin proiect se mai prevede realizarea unui heliport, pozitionat in spatiul liber ramas intre corpul perimetral, imobilul in stare de conservare dinspre Soseaua Stefan cel Mare si limita sud-vestica, catre Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Pentru a se asigura conditiile de siguranta in vederea aterizarii aeronavelor SMURD, helipadul (pista propriu-zisa de aterizare) trebuie sa se gaseasca la cota superioara a constructiilor invecinate, rezultand necesitatea ca helipadul sa fie inaltat la cota aproximativa +33m fata de cota stradala.
Helipadul va fi construit tangent la limita terasei cladirii spitalului, asigurandu-se astfel o traversare directa catre aceasta. Helipadul propriu zis va fi liber de alte obstacole, inclusiv parapete perimetrale, astfel incat sa nu existe riscul ca aeronavele sa agate elemente aflate peste nivelul suprafetei de aterizare. Evacuarea pacientilor cu targa rulanta se va face cu o platforma elevatoare, amplasata la marginea pistei. Aceasta va conduce catre un nivel intermediar, amplasat imediat sub helipad. Tot la acest nivel se gasesc ascensorul pentru transportul pacientilor - statia superioara si scara pentru evacuare, interventii curente.
Finantarea obiectivului de investitii se face de la bugetul de stat, prin bugetul MDLPA si prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, alocat pentru Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse de finantare legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii, se arata in proiectul de act normativ.
MDLPA, prin Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A. raspunde de modul de utilizare a sumelor aprobate potrivit prevederilor prezentei hotarari.
Durata de executie este de 25 luni.