Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat in data de 8 februarie a.c., bugetul de venituri si de cheltuieli aferent anului 2024. In acest an, comunitatea Sectorului 4 va beneficia de suma estimata la 3,6 miliarde de lei, cifra record care va permite realizarea unor investitii masive in obiective strategice pentru Bucuresti.
Astfel, conform proiectului de buget, aprobat cu majoritate de voturi, cei mai multi bani, aproximativ 2,4 miliarde de lei, vor fi alocati sectiunii de investitii. Bugetul este construit avand la baza sapte directii de interes pentru dezvoltarea durabila si sustenabila a Sectorului 4, precum: infrastructura, ordine publica, educatie, zone verzi, reabilitare termica a blocurilor de locuinte, protectia mediului, transporturi si comunicatii. Din aceasta suma, aproximativ 1,5 miliarde de lei provin din fonduri europene nerambursabile disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), restul provenind din programe guvernamentale (Programul National de Investitii Anghel Saligny) si din bugetul local.
Dintre cele sapte directii de dezvoltare, educatia va beneficia de o alocare bugetara considerabila, in valoare de 500 de milioane de lei, din care vor fi finantate cheltuieli precum: consolidarea, modernizarea si dotarea cu materiale si aparatura specifica de ultima generatie a unitatilor de invatamant aflate in administrarea Sectorului 4.
Totodata, alte 990 de milioane de lei vor fi investite in renovarea si eficientizarea energetica a blocurilor de locuinte, in timp ce pentru proiectele de infrastructura critica si pentru suplimentarea, intretinerea si regenerarea spatiilor publice, precum intersectia de la Eroii Revolutiei, extinderea parcului Tudor Arghezi sau construirea pasajului de la Aparatorii Patriei, va fi alocata suma de aproximativ 900 de milioane de lei.
Din restul sumelor de pana la 3,6 miliarde de lei, vor fi acoperite cheltuielile specifice pentru asistenta sociala, mentenanta obiective si ordine publica, asigurarea starii de salubritate a spatiilor publice, pentru intretinerea spatiilor verzi deja existente in Sectorul 4, pentru utilitati, salarii si reparatii curente.
"Vorbim despre un buget istoric pentru Sectorul 4 nu numai pentru valoarea bugetului estimat pentru 2024, ci mai ales, pentru nivelul sumelor consistente pe care le directionam catre investitiile publice, mai bine de doua treimi din veniturile totale. Dintre toate acestea, imbucurator este faptul ca reusim sa atragem fonduri europene nerambursabile in suma de aproximativ 1,4 miliarde de lei. Le multumesc atat colegilor alaturi de care lucrez la primarie pentru munca asidua pe care o depun, cat si colegilor consilieri locali pentru votul acordat astazi asupra proiectului de buget”, declara Daniel Baluta, primarul Sectorului 4.