Lucrarile de reabilitare a Cazinoului din Constanta continua sustinut, pe santier fiind in executie recompartimentarea subsolului, prin demolarea peretilor neportanti pentru a face loc noii configuratii, conform autorizatiei de construire emisa de Primaria Municipiului Constanta. Potrivit unei comunicari facute pe pagina de Facebook a obiectivului, expertii in monumente istorice clasa A au luat probe din zidurile de piatra, planseele cu bolti de caramida dar si din grinzile metalice nituite realizate de Anghel Saligny, iar in urma analizelor s-a constatat ca acestea s-au mentinut foarte bine, asa ca multe dintre elementele originale vor fi pastrate. Se lucreaza, de asemenea, si la decopertarea fatadei Cazinoului pentru verificarea nivelului de degradare.
"In aceasta etapa se lucreaza la demolarea zidurilor neportante pentru a face loc noii configuratii, se demoleaza scara dinspre nord-est, cea care acoperea o buna parte din ornamentele Cazinoului, pe fatada muncitorii decoperteaza tencuiala care fi data jos pana la caramida. Fiecare zona in parte va fi studiata, se va analiza nivelul de degradare, dupa care vor veni alte echipe de restauratori. Grinzile metalice nituite construite de Anghel Saligny, descoperite la subsolul cladirii s-au mentinut foarte bine asa ca vor fi lasate aparent, la fel si zidurile de piatra si planseele cu bolti de caramida. Acestea vor fi insa tratate si reconsolidate acolo unde va fi cazul. Echipe de experti in finisaje, tamplarie, ornamente, experti in rezistenta dar si specialisti in instalatii au facut sondaje si verificari pentru a putea da cele mai bune solutii pentru reabilitarea acestui edificiu. In subsolul Cazinoului vor fi mai multe functiuni, vor exista si doua camere cu functii muzeale in care vor fi expuse obiecte, carti postale sau fotografii cu istoria acestei cladiri", a declarat Radu Cornescu, arhitectul proiectului de reabilitare.
Odata cu inaintarea lucrarilor, este posibil sa apara si alte marturii zidite intre peretii cladirii de detinutii care au lucrat la reabilitarea Cazinoului in anii 1950, mai precizeaza comunicarea.
"Noi toti speram si asteptam sa mai gasim printre peretii Cazinoului, urme ale trecutului, asa cum am gasit acel petec de sac cu inscrisuri ale detinutilor politici. Avem marturii ale detinutilor care au lucrat aici in anii 1950 care au trait dupa anii 1990, dar si ale mostenitorilor lor, care au indicat cateva locuri, de exemplu in cele 4 turnuri ale Cazinoului unde ar mai fi ascunse in niste sticle, borcane, pe bucati de sac sau pe spatele unor schite, poezii si ganduri ale detinutilor care au lucrat aici", a mai spus Radu Cornescu.
Lucrarile la Cazinoul din Constanta vor respecta proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910.
Consolidarea si restaurarea obiectivului a inceput efectiv in aprilie 2020, fiind realizate de Aedificia Carpati, in asociere cu Remon Proiect, Profesional Construct Proiectare si Tehnoinstal, care au castigat contractul de executie in decembrie 2019, cu o oferta financiara de 56,62 milioane de lei (inclusiv TVA). Durata contractuala de realizare a investitiei este de 30 luni, din care 3 luni dedicate activitatii de proiectare, lucrarile urmand a fi incheiate in cursul anului 2022.