RO EN
Coșul este gol

CCIR vrea sa inceapa constructia noului proiect de la Romexpo in luna august 2021

Proiectul major de transformare a zonei Romexpo intr-un amplu centru de expozitii, conferinte si afaceri este unul deosebit de avantajos pentru statul roman, potrivit lui Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), institutie care a propus aceasta dezvoltare. Pe langa investitia initiala, care atinge valoarea de 3 miliarde euro, proiectul ar urma sa genereze, la finalizare, 345 de milioane de euro pe an din impozite.
Potrivit managerului CCIR, lucrarile de constructii sunt prevazute sa inceapa in luna august 2021 si sa dureze patru ani.
"In cei 33 de ani vom plati, anual, 36,61 de milioane de euro taxe si impozite pe terenuri si cladiri. In varianta acestui proiect, se vor plati 1,2 miliarde euro, calcul facut de o reputata societate din Big 4, pe toate etapele de constructie. Acest proiect va aduce, la finalizare, in total, inclusiv din locurile de munca, impozite pe profit etc., 345 milioane de euro anual. Suma aceasta depaseste net valoarea de vanzare a terenului. Statul trebuie sa speculeze valoarea terenului, nu sa se gandeasca la vanzarea acestuia", a declarat Mihai Daraban.
Reprezentantul CCIR spune ca terenul pe care este propus proiectul ramane in administrarea Camerei de Comert inca 33 de ani, indiferent de modul in care va fi utilizat acesta, si a propus dezvoltarea proiectului in contextul in care activitatea expozitionala derulata in cadrul complexului nu mai este profitabila.
"Noi nu am solicitat pentru aceasta investitie decat schimbarea starii juridice a terenului, ca sa poata sa devina bancabil pentru investitori. (...) Trebuie sa ne gandim la faptul ca pe acest perimetru vor lucra 32.000 de oameni, 26.000 in zona office si 6.000 in zona de retail", a mai spus Mihai Daraban.
In ceea ce priveste colaborarea cu grupul Iulius pentru realizarea acestui proiect, seful CCIR a precizat ca va fi o cedare de superficie pentru anumite zone, unde se vor realiza constructii noi. "Va fi o cedare de superficie pentru anumite zone. Pavilionul central si noile pavilioane vor ramane destinate targurilor si expozitiilor. Romexpo va ramane. (...) Am ales compania Iulius pentru ca am avut de la inceput cateva criterii, sa fie un actionar 100% roman sau majoritar, si vreau sa fie clar ca am cautat entitati care au creat dezvoltare urbana durabila, unde s-a pus accent si pe spatii verzi, pe locuri de petrecere a timpului liber. Domnul Iulian Dascalu se numara printre cei care au corespuns acestor criterii: ce a facut la Iasi, la Cluj, la Timisoara, sunt lucruri care vorbesc de la sine, noi le-am vizitat si le-am vazut. As vrea sa va spun ca domnul Dascalu este in discutie cu noi, nu de ieri de azi, vorbim deja de 3-4 ani pe marginea acestui proiect, iar dansul a participat si la intalnirile generale, pentru ca l-am chemat sa discute cu adunarea generala a Camerei si sa raspunda la toate intrebarile de la membri. Nu am tinut aceasta relatie exclusiva, si intr-adevar, la acea vreme, in 2017, cand s-a pus problema ca terenul sa nu fie zona rezidentiala a fost chiar de fata cu domnul Dascalu. Maximum de transparenta", a explicat Mihai Daraban.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter