Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de 278 milioane de lei (circa 60 de milioane euro) pentru constructia noii conducte de transport al gazelor naturale intre Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria, cunoscuta ca BRUA. Cu o lungime totala de 1.318 km, noul coridor va oferi o interconectare mai buna intre tarile pe care le traverseaza. Finantarea va fi acordata companiei Transgaz, care se va ocupa de implementarea proiectul pe teritoriul Romaniei.
Costul total al proiectului este de 479 milioane de euro, din care pe langa fondurile acordate de BERD, Transgaz va participa cu o investitie de 149 milioane de euro, Uniunea Europeana va asigura 179 milioane de euro sub forma de granturi, iar Banca Europeana de Investitii va finanta diferenta de 50 de milioane de euro.
Prima etapa a proiectului include constructia unei conducte de 478 km intre localitatile Podisor (langa Bucuresti) si Recas (circa 30 km distanta de Timisoara), precum si a conductelor si altor echipamente auxiliare, precum sistemele de supraveghere, tehnologiile de comunicatii si a trei statii de masurare a gazelor (SMG).
Transgaz a semnat deja, la finele anului trecut, contractele pentru executia celor 479 km de conducte aferente primei etape a proiectului, lucrarile fiind divizate in trei loturi. Pentru doua loturi, licitatia a fost castigata de doua consortii conduse de Habau PPS Pipeline Systems, companie austriaca prezenta si in Romania, cu sediul la Ploiesti. Celalalt lot va fi realizat de un consortiu condus de INSPET SA, cu sediul tot la Ploiesti. Intr-una din asocierile conduse de Habau PPS Pipeline este asociat si INSPET. Valoarea contractelor, conform anuntului de participare publicat in cadrul SEAP, este de 1,28 miliarde lei, fara TVA.
Cea de-a doua faza a proiectului include executia unei conducte de 50 km, intre Recas si SMG Horia.
De-a lungul intregului traseului al BRUA in Romania, pe cele zece judete pe care le traverseaza, urmeaza a se amplasa o serie de instalatii tehnologice de suprafata, ce deservesc conducta de transport. Noul gazoduct va avea o lungime totala de 529 km si o capacitate maxima de 1,5 miliarde mc/anual spre Bulgaria si de 4,4 miliarde mc/anual spre Ungaria.
BERD este un investitor institutional principal in Romania, in 2017 sustinand 29 de proiecte in valoare cumulata de 546 milioane de euro. Din aceasta finantare, 93% au reprezentat fonduri alocate sectorului privat.