Producatorul suedez de otel SSAB, ce a preluat recent activele grupului finlandez Rautaruukki, a raportat o crestere cu 53,1% a cifrei de afaceri din perioada iulie-septembrie 2014, pana la 13,31 miliarde coroane suedeze (SEK), echivalentul a 1,43 miliarde euro, evolutia fiind datorata in special achizitiei Ruukki, companie ce a avut un aport de 3,5 miliarde SEK (381,5 milioane de euro) la incasarile totale. In ceea ce priveste activitatea din primele noua luni ale anului in curs, SSAB a inregistrat o majorare cu 20,5% a vanzarilor, pana la 32,55 miliarde SEK (3,5 miliarde euro). Consolidarea activelor Rautaruukki s-a realizat integral la data de 29 iulie 2014. "Profitul realizat in trimestrul al treilea al acestui an s-a situat la 409 milioane SEK (44,2 milioane de euro), fiind cu aproape un miliard SEK (108 milioane de euro) superior celui consemnat in acelasi interval din 2013. Evolutia optima s-a datorat in special rezultatelor foarte bune din America de Nord, unde am consemnat cresteri atat la nivelul preturilor, cat si al productivitatii. Cererea din Europa s-a mentinut stabila, fiind influentata numai de sezonalitate. La nivelul pietei globale a otelurilor speciale, trendurile au fost diferite: stabilitate in SUA si Europa, respectiv inca provocatoare in Asia. Estimam ca operatiunile din America de Nord vor continua sa se dezvolte semnificativ, datorita cresterii stabile a cererii provenite de la utilizatorii finali, in timp ce orice previziune de ansamblu pentru piata europeana este foarte dificil de realizat, din cauza mentinerii imprevizibilitatii conflictului ruso-ucrainean, insa putem preconiza o stabilizare la nivelul preturilor si cantitatilor comercializate", a declarat Martin Lindqvist, presedinte si CEO al SSAB.
Crestere cu 2% a productiei globale de otel, in primele noua luni
Potrivit datelor World Steel Association (WSA), productia globala de otel din primele noua luni ale anului in curs s-a situat la 1,231 milioane de tone, fiind in crestere cu 2% fata de datele raportate in aceeasi perioada din 2013. Productia din China s-a majorat cu 2%, in linie cu celelalte tari din Asia, cea din Europa (EU28) cu 3%, iar cea din America de Nord cu 2%. Pentru intregul an, analistii WSA estimeaza mentinerea ritmului de +2% la nivelul productiei globale. De asemenea, pentru 2014 se previzioneaza o majorare cu 4% a consumului de otel din EU28, cu 6% in America de Nord si in China cu 1% (rezultate mult mai slabe fata de cresterea de 6% din 2013).
In al doilea trimestru al acestui an a fost semnata o noua intelegere cu grupul minier suedez LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag) referitoare la livrarile de minereu de fier din perioada aprilie 2014 - martie 2015, potrivit careia pretul minereului de fier achizitionat se reglementeaza trimestrial. In ceea ce priveste livrarile din trimestrul al treilea, intarirea dolarului american a determinat o scadere de 8% a pretului in coroane suedeze, comparativ cu cele trei luni anterioare si cu 26% fata de aceeasi perioada din 2013.