In contextul legislatiei cu privire la rezistenta la foc, anii 2017-2018 au adus cresteri importante ale cererii pentru panouri termoizolante cu miez din vata minerala, potrivit datelor Metigla, producator de panouri termoizolante si sisteme metalice pentru cladiri. Directiva de performanta energetica a cladirilor EPBD 2030, stabileste, la randul sau, noi standarde de performanta si aduce noi provocari producatorilor de sisteme pentru invelitori metalice, in contextul cerintei de constructii cu consum de energie aproape egal cu zero. Exigentele fiind ridicate, comparativ cu anii anteriori, se impun anumiti parametri de calitate si performanta, asadar procesul de productie trebuie urmarit indeaproape.
"Pentru a raspunde cerintelor pietei, in perioada 2017-2018 am obtinut certificarea rezistentei la foc pentru panourile cu miez din vata minerala bazaltica, de pana la 4 ore la panourile de perete si 3 ore la cele pentru acoperis. Mai mult, pentru a asigura calitatea produselor Metigla, la inceputul anului 2019 am consolidat departamentul de Controlul Calitatii. Metigla realizeaza teste zilnice in laborator si verificari stricte ale produselor care ies de pe liniile de productie, pentru a ne asigura ca acestea sunt conforme atat cu standardele interne de calitate, cat si cu cerintele clientilor", a declarat Liviu Mistodinis, CEO Metigla.
Conform Neomar, valoarea pietei panourilor termoizolante a fost de aproximativ 120 de milioane de euro in 2018, cu 9% peste nivelul din anul precedent. Datorita cresterii exigentelor cu privire la protectia la foc, pentru urmatorii 5 ani managerul Metigla estimeaza e evolutie constanta, de minim 10% pe an, a pietei de panouri cu vata minerala.
Investitii in extinderea productiei industriale si specializarea angajatilor
In contextul favorabil al pietei, anul 2018 a adus o crestere importanta a cifrei de afaceri pe divizia de panouri termoizolante Metigla, fata de 2017, in special in contextul noilor reglementari referitoare la rezistenta certificata la foc, aplicate sectorului de constructii. "Incepand cu 2019, divizia Metigla Industrial a fost extinsa cu doua noi tipuri de profile zincate destinate structurilor principale, Sigma (Σ) si C randalinat (CR), iar linia de panouri termoizolante se afla in plin proces de retehnologizare si automatizare, lucrare complexa, care a debutat la finalul lunii aprilie si este estimata sa fie finalizata in a doua parte a lunii septembrie 2019. Totodata, ne concentram pe cresterea productivitatii si formarea de personal calificat, care sa treaca de la statutul de manipulant, la cel de operator si supraveghetor. Toate aceste investitii urmeaza cu strictete politica ecologica Metigla, prin care oferim produse usor de reciclat si cu impact minim asupra mediului inconjurator, in conformitate cu normele si reglementarile din domeniu", a explicat Liviu Mistodinis.
Panourile termoizolante produse de Metigla au o gama larga de domenii de aplicabilitate: constructii industriale, comerciale, rezidentiale, hale si depozite (inclusiv frigorifice), dar si constructii tip container si cladiri agrozootehnice. Printre proiectele recente realizate cu sisteme Metigla se afla cladirea laserului din Magurele, depozite logistice si spatii comerciale sau de productie pentru: parcul industrial WDP Ploiesti, Arabesque - Ploiesti, Pirelli - Slatina sau Carrefour - Valea Calugareasca, depozite de materiale si spatii de crestere a animalelor pentru Avicola - Slobozia, dar si o serie de constructii pentru mediul sportiv, cum sunt bazinele olimpice din Buzau si Snagov.