Producatorul suedez de structuri metalice si sisteme de ventilatii Lindab, activ in Romania printr-o subsidiara nationala cu afaceri anuale de 16-20 milioane de euro, a continuat sa inregistreze rezultate favorabile la nivel de grup. Conform celui mai recent raport financiar al companiei, vanzarile nete realizate in primele trei trimestre din 2019 au crescut cu +3% (din punct de vedere organic) sau cu +6% in termeni reali, pana la 7,346 miliarde coroane suedeze - SEK (echivalentul a circa 684,3 milioane de euro), in contextul in care profitul operational ajustat a avansat cu +52%, la 703 milioane SEK (circa 65,48 milioane de euro).
„In ianuarie-septembrie 2019, vanzarile nete ale corporatiei au continuat sa se majoreze in mod sustinut, cu precadere in Europa de Vest si in spatiul CEE. Totodata, sunt remarcabile rezultatele de exceptie ale diviziei de solutii pentru cladiri (Building System), care a beneficiat, cu precadere, de rezultate trimestriale optime, cu o crestere organica de +23% in iulie-septembrie 2019 si cu o noua echipa manageriala, condusa de Stefaan Sonjeau, Business Area Manager. Decizia de a restructura afacerile diviziei de produse si solutii in doua sectii distincte (sisteme de ventilare si sisteme de profile) a intrat deja in vigoare, fiind insa in masura sa anuntam ca, deocamdata, pentru aceste divizii, rezultatele organice sunt negative la nivelul trimestrului al treilea”, a declarat Ola Ringdahl, CEO si presedinte al grupului Lindab.
Potrivit datelor companiei, dinamica organica a afacerilor noii divizii de sisteme de ventilare a fost nesatisfacatoare, raportandu-se astfel un regres organic de -3% in trimestrul al treilea, insa in conditiile unui profit operational mult imbunatatit. Declinul are drept cauze focalizarea asupra profitabilitatii, in derimentul livrarilor cantitative, precum si regresul comenzilor din Suedia, Norvegia si Finlanda. In plus, incertitudinea privind fenomenul Brexit are efecte negative asupra cererii din Marea Britanie si Irlanda. De asemenea, au fost subliniate rezultatele mixte ale diviziei de sisteme de profile, cu vanzari nete ce au consemnat o scadere organica de -3% in iulie-septembrie 2019, dar cu un profit operational mai mare, chiar si pe fondul unei deprecieri a comenzilor aferente proiectelor industriale si cladirilor cu structuri metalice din tarile nordice. In contextul respectiv, conducerea corporatiei se focalizeaza pe evaluarea segmentului de afaceri, acordand atentie rentabilitatii si sustenabilitatii, astfel incat, deja, s-a renuntat la business-ul cu usi industriale din Olanda.
La nivelul anului in curs, managementul Lindab continua sa se axeze pe sustenabilitatea ratei profitului, in contextul unor conditii economice mixte in cadrul pietelor-tinta, punandu-se accent si pe imbunatatirea eficientei si a capacitatilor de care dispune corporatia. Totusi, avand in vedere ca profitul operational s-a majorat dupa traversarea primelor noua luni din acest an, se vor lua in considerare diverse achizitii strategice, mai ales la nivelul diviziei de sisteme de ventilare.
***
Potrivit celor mai recente date publicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice, subsidiara din tara noastra a grupului, Lindab – Stefanestii de Jos (judetul Ilfov), specializata in „fabricarea produselor metalice obtinute prin deformare plastica si metalurgia pulberilor”, a lucrat in 2018, in medie, cu 86 de salariati, raportand o cifra neta de afaceri de peste 77,67 milioane de lei (din nou, in conditii de profitabilitate, ca in precedentele 12 luni), in 2017 a consemnat o cifra de afaceri de 71,48 milioane de lei (realizata cu 84 de salariati), iar in 2016 vanzarile au fost de 60,45 milioane de lei (activitatea derulandu-se cu 96 de angajati), in timp ce in 2015 a avut 95 de angajati si un rulaj net de 73,54 milioane de lei.