Sectorul constructiilor va ramane, cel putin in acest an, unul dintre stalpii de rezistenta ai economiei romanesti, dupa cresterile importante inregistrate in pandemie. Exista sanse foarte mari ca domeniul sa se mentina intre cele 10 sectoare strategice ale economiei pana in 2028, iar politica orientata pe investitii a Guvernului va sprijini financiar sectorul, cel putin pana la urmatoarele alegeri.
Participantii la prima editie a EURO-Constructii, ce a avut loc astazi de la orele 11:00, sunt optimisti privind evolutia acestei piete cel putin pe termen scurt si mediu.
Adriana IFTIME, Director General FPSC - Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii; Alexandru GAVOZDEA, Presedinte OAR - Ordinul Arhitectilor din Romania; Mihai ROHAN, Presedinte CIROM - Patronatul din Industria Cimentului; Sorin BIBAN, Senior Tax Manager, Biris Goran SPARL; Adrian CEFALAN, Director de Investitii CNI - Compania Nationala de Investitii si Marius Dorin LULEA, Vicepresedinte CTDS - Consiliul Tehnic al Dirigintilor de Santier, au prezentat impactul pe care l-a avut pandemia de coronavirus si criza economica ce i-a urmat si au incercat sa delimiteze cateva repere privind activitatea in perioada urmatoare a segmentelor pietei de constructii pe care le reprezinta.
Toti participantii au fost de acord ca sectorul va ramane pe lista domeniilor strategice ale economiei in urmatorul deceniu, cu pastrarea facilitatilor stabilite prin OUG 114/ 2018, indiferent de partidele care vor urma la guvernare in acest interval.
Prima editie a videoconferintei EURO-Constructii a ca tema principala "Industria de constructii: domeniu strategic, sub impactul schimbarii!" - Noile tendinte care modeleaza viitorul constructiilor in Romania. Am incercat, alaturi de invitatii nostri, sa abordam din unghiuri diferite problemele si perspectivele din acest sector de activitate, pentru a contura cateva repere care vor marca activitatea in perioada urmatoare, umbrita de incertitudine. Realitatea ultimelor luni a aratat ca sectorul constructiilor poate creste cu doua cifre cand alte industrii se prabusesc, insa efectele pandemiei Covid-19 nu pot fi neglijate.
Printre subiectele abordate in prima editie a videoconferintelor EURO-Constructii s-au aflat:
- Efecte actuale si viitoare ale pandemiei asupra pietei de constructii;
- Noi oportunitati si perspective in industria de constructii, dupa criza sanitara;
- Impactul crizei si noii factori perturbatori: Schimbarile bune raman?
- Reducerea termenelor de executie prin integrarea noilor tehnologii de pre-fabricare;
- Piata muncii, intre nevoia de restructurare si pastrarea personalului calificat;
- Acces la un nivel superior de profitabilitate prin inovare, digitalizare si automatizare.
Videoconferinta a fost moderata de Elena Mitea (Icleanu), Redactor-sef al revistei Agenda Constructiilor.
Urmatoarea editie a conferintei EURO-Constructii va avea loc la data de 23 iulie 2020 si va putea fi urmarita in direct pe www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro si www.euroconferinte.ro, dar si pe paginile de Youtube si de Facebook ale revistei Agenda Constructiilor.
Pentru informatii suplimentare, click aici!