Reactorul 1 de la Cernavoda va trebui sa intre in proces de retehnologizare in anul 2026, proiect ce va costa, din experienta internationala, in jur de 1,2 - 1,5 miliarde euro, dupa cum a sustinut recent, in cadrul unei conferinte, Romeo Urjan, seful Directiei Tehnice si Retehnologizare din cadrul Nuclearelectrica.
„Reactorul de tip CANDU are o perioada de functionare prin proiect de aproximativ 30 de ani, adica 210.000 ore de functionare la puterea nominala. In anii '70, cand s-a proiectat reactorul, acesta functiona la un factor de capacitate de 80%. Intre timp, centralele nucleare din intreaga lume, inclusiv cea de la Cernavoda, functioneaza mult mai eficient, factorul de capacitate a crescut la 90% si atunci cele 210.000 ore s-ar putea sa se termine mai repede, in 26 de ani, adica prin 2023. Am demarat un proiect bazat pe experienta internationala a altor centrale CANDU, din Canada, Argentina, Coreea de Sud, pentru a extinde aceste 210.000 de ore la 240.000 de ore, prin studii, analize, inspectii suplimentare. Aceasta ne va duce undeva in 2026. Deci, anul 2026 e data limita la care trebuie sa-l oprim pentru retehnologizare. De ce trebuie sa oprim? Pentru ca radiatiile nucleare afecteaza si materialele de constructie, reactorul nuclear e afectat de radiatii, de imbatranire, schimbari de proprietati de materiale. Si atunci, dupa 30 de ani de functionare, oprim si se schimba componentele principale din reactor si se porneste. Acesta este un proiect care dureaza vreo doi ani. Costurile sunt pe masura, desi n-am finalizat studiile de fezabilitate, dar experienta internationala ne arata undeva la 1,2 - 1,5 miliarde de euro pentru un astfel de proiect. Deci, avem un an nou. Din 2028, pentru 30 de ani de functionare, alte 240.000 de ore, cu un cost redus fata de o centrala nucleara noua, care ar costa de doua-trei ori mai mult”, a explicat Romeo Urjan, prin intermediul unui comunicat.
Prezent la conferinta, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, a subliniat ca in perioada 2026 - 2028 unitatea 1 nu va functiona, lucru care a fost comunicat deja Ministerului Energiei si va fi luat in calcul la redactarea Strategiei Energetice.
„In perioada opririi si desfasurarii lucrarilor de retehnologizare, pe care o prevedem intre anii 2026 si 2028, unitatea 1, care are azi un factor de productie de aproximativ 700 MW, nu va functiona. Aceste date au fost comunicate in cadrul consultarilor pe care Ministerul Energiei le-a avut cu noi in vederea redactarii Strategiei Energetice Nationale. Asteptam sa vedem documentul final, care va detalia atat impactul, cat si potentialele masuri compensatorii ale acestei absente de 700 MW pe o durata de doi ani”, a precizat Cosmin Ghita.
Una din intrebarile venite din sala a fost daca in aceasta perioada se va recurge la import, iar directorul general al Nuclearelectrica a subliniat ca nu poate comenta, dar totul va depinde de capacitatea de productie care va fi disponibila, de conditiile de piata, de interconectare etc.
Referitor la reactoarele 3 si 4, Cosmin Ghita a afirmat ca a primit un nou mandat de negociere cu partea chineza, cu o valabilitate de 6 luni.
„Pentru unitatile 3 si 4 suntem in negocieri cu partenerii nostri chinezi. Am mai primit un nou mandat de negociere din partea actionarilor, de 6 luni, care a fost aprobat la data de 2 martie 2018. La finalul acestor 6 luni de negociere, vom revizui oportunitatea de a merge inainte sau de a intreprinde alte actiuni, iar decizia depinde de momentul in care ne vom afla atunci cu partenerii chinezi in procesul de negociere. Adica, daca am definitivat acordul sau daca s-a luat o hotarare finala asupra proiectului”, a explicat Cosmin Ghita.