Recent, presedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO, deputatul PNL Ionel Palar, s-a intalnit cu specialisti ai Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), pentru a discuta pe marginea initiativei de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii, informeaza un comunicat emis de biroul deputatului, care este si membru in comisia permanenta pentru administratie publica si amenajarea teritoriului a Camerei Deputatilor - CD.
„Initiativa de modificare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii, care dezincrimineaza penal interventia asupra monumentelor istorice, este un atac la istoria noastra, fiind un aspect ce trebuie discutat serios, impreuna cu specialisti in domeniu si luand in considerare toate fatetele problemei. Ca presedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO, am avut initiativa unei intalniri, in data de 3 mai 2018, cu reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor din Romania, pentru a vedea impreuna cu acestia ce se intampla de fapt in teren, cum pot fi lucrurile abordate, astfel incat sa salvam cladirile de patrimoniu, dar si sa dam o mana de ajutor proprietarilor care isi doresc sa le reabiliteze. Din consultarile avute, a reiesit ca modificarile la Legea nr. 50/1991, in forma propusa in acest moment, nu sunt fezabile”, a subliniat Ionel Palar.
Dupa cum se arata in comunicatul emis de biroul parlamentarului aflat in opozitie, din discutii s-a desprins ca exista o lipsa de personal de specialitate la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, care sa avizeze dosarele depuse, ceea ce intarzie nepermis de mult solutionarea acestora.
Autorizatiile trebuie sa fie date intr-un ritm mai rapid, nu dupa ani de zile, timp in care cladirile se degradeaza.
Necunoasterea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice de catre cei ce solicita avizele pentru constructii reprezinta un alt aspect ce duce la intarzieri, aspect ce trebuie remediat.
„Pentru a veni in sprijinul proprietarilor de cladiri, care sunt impovarati de tot felul de taxe si impozite, se impune crearea unui program national pentru obiective de patrimoniu, care sa-i ajute pe proprietari sa investeasca in refacerea fatadelor, prin imprumuturi cu regim special, scutiri de taxe, de TVA”, a mai explicat deputatul.
Reprezentantul PNL a mai aratat ca, in urma discutiilor, au rezultat o serie de idei constructive, astfel: proprietarii de cladiri trebuie incurajati sa-si intretina cladirile de patrimoniu prin facilitati fiscale, corelate cu respectarea unor reguli clare, sanctionarea nerespectarii acestora reprezentand un element ce trebuie sa ramana in lege, dar ar trebui sa se procedeze la simplificarea procedurilor. Insa, aceasta simplificare trebuie sa fie in favoarea patrimoniului, nu invers, cum se vrea in momentul de fata.
Toate aspectele prezentate mai sus vor fi luate in considerare de grupul de lucru, format din membri ai comisiei si specialisti, ce se va infiinta la nivelul comisiei.
Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO se va implica activ in gasirea unor solutii legislative pentru protejarea monumentelor istorice, bazate pe opiniile expertilor in domeniu si ne gandim inclusiv la un program national, ca o taxa de solidaritate, pentru reabilitarea fatadelor cladirilor istorice, mai ales intr-un an ca acesta, in care incercam sa recuperam tot ce se poate din identitatea nationala, se mai arata in comunicat.
***
N.R. - Orice rezolutie in acest sens se va supune la vot si trebuie reamintit ca, in urma algoritmului stabilit prin regulamentele celor doua camere (inclusiv ca rezultat al votului la alegerile pentru cele doua foruri legislative), din componenta Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO fac parte, actualmente, cinci parlamentari ai opozitiei (din care doi asigura presedintia si secretariatul), respectiv opt parlamentari ai coalitiei aflate la putere, un senator UDMR (desemnat ca vicepresedinte) si un deputat din partea minoritatilor (altele decat cea maghiara), minoritati care de obicei, dupa cum se cunoaste, sustin punctele de vedere ale celor ce detin puterea executiva, carora de altfel le-au votat si programul de guvernare.
Propunerea legislativa pentru abrogarea literei a) a articolului 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, initiata de 13 deputati, membri ai grupului parlamentar al PSD si de un deputat al PNL (care ulterior si-a retras semnatura de sustinere), a fost inaintata actualmente la Senat pentru dezbatere si vot, dupa care decizia finala apartine Camerei Deputatilor.