Conform editiei a XI-a a studiului anual de dimensionare si segmentare a pietei de invelitori pentru acoperisuri realizat de Neomar Consulting, vanzarile de invelitori s-au apreciat cu 11% in volum in 2016 fata de anul precedent, pe fondul cererii in crestere atat in segmentul cladirilor noi, cat si in cel al renovarilor. Dupa ce si anul 2015 a marcat depasirea pragului de o cifra a cresterii anuale pe aceasta piata, se poate vorbi deja de un ritm accelerat, favorizat de nivelul ridicat al increderii in randul consumatorilor, ca urmare a situatiei economice pozitive din ultimii ani.
Ritm galopant al tiglei metalice
Desi de ani buni s-a consacrat drept solutia numarul 1 in piata (din punct de vedere al vanzarilor), tigla metalica ramane si cel mai dinamic segment (+15% crestere), urcand in anul 2016 spre o cota de peste 70% din totalul volumului vanzarilor de solutii pentru acoperis. Se pare ca pretul avantajos si usurinta in utilizare, alaturi de aspectul si varietatea cromatica (comparativ cu solutii de invelitori din alte materiale) reprezinta atuurile cheie ale dezvoltarii rapide a productiei locale de tigla metalica din ultimul deceniu.
Renovarile sunt motorul principal al cererii de acoperisuri
Revenirea dupa perioada post-criza in domeniul locuintelor noi are contributia sa in stimularea cererii de acoperisuri, iar anul 2016 a fost unul bun pentru constructia de locuinte noi. Insa statistica oficiala arata un ritm relativ modest in prima jumatate a anului 2017: scadere cu 4% a numarului de locuinte noi terminate si o crestere de doar 3% a numarului de autorizatii pentru locuinte, respectiv cu 5% a suprafetei rezidentiale autorizate in semestrul I 2017 fata de semestrul I 2016. Spre comparatie, numarul locuintelor terminate se apreciase cu 11% in anul 2016 fata de 2015 (la peste 50.000 unitati), in timp ce numarul autorizatiilor pentru locuinte eliberate in anul 2016 depasise usor 80.000 (cu aproape 20% mai mult decat in 2015).
Asadar, renovarile raman segmentul principal, ce genereaza peste 70% din volumele de invelitori pe piata romaneasca. Stocul extins de locuinte vechi, in special din mediul rural, creeaza inca oportunitati in aceasta zona a renovarilor si reparatiilor capitale, pe care jucatorii din piata de invelitori lupta sa le fructifice cat mai bine.
Piata de invelitori estimata sa se majoreze din nou cu peste 10% in volum in 2017
Conform specialistilor Neomar Consulting, analiza principalilor factori de influenta ai cererii de invelitori si a evolutiei lor in prima jumatatea a anului 2017, sugereaza o continuare a trendului pozitiv din domeniu, iar informatiile preliminare din piata confirma mentinerea ritmului de crestere peste 10% si in 2017. Continuarea cresterii accelerate a importurilor de tabla prevopsita (+31% in volum, in semestrul I 2017 fata de semestrul I 2016, conform statisticilor oficiale disponibile), ca indicator al evolutiei productiei locale de tigla metalica, precum si evolutia pozitiva a creditarii pentru populatie, reprezinta argumente in favoarea concluziei anterioare.
In perspectiva, piata de invelitori ramane una cu potential, si este de asteptat ca procesul de maturizare din domeniu sa limiteze ritmurile anuale de crestere in jurul a maxim 10% pe termen mediu si lung. In plan concurential, oferta continua sa fie atomizata, chiar daca o serie de jucatori au reusit treptat sa castige cote de piata importante - pe acest palier concurential, procesul de maturizare al pietei, mentionat anterior, poate avea ca efect anumite concentrari, pe masura ce micii jucatori ar putea avea dificultati sa raspunda prompt sofisticarii cererii.
Neomar Consulting va demara in ianuarie 2018 o noua editie a studiului de piata in domeniul invelitorilor pentru acoperisuri, proiect cu o istorie de peste 10 ani si singurul de acest gen din domeniu, ce se bucura de sprijinul si participarea a peste 35 de jucatori din industrie (mari, medii si mici, si din toate segmentele pietei dupa tipul de material). Rezultatele sale vor valida si nuanta in ce masura se confirma tendintele de pe parcursul anului curent, respectiv vor indica noutatile si directiile de dezvoltare din viitor.