Luni, 26 februarie 2018, la Roma, s-a semnat un acord intre federatiile sindicale din sectorul constructiilor din Romania si Italia, respectiv FGS Familia si Fillea CGIL, cu scopul de a oferi un sprijin mai mare muncitorilor romani din sectorul constructiilor, informeaza un comunicat al FGS Familia, dat publicitatii la 6 martie a.c.
„Acordul de cooperare semnat cu FGS Familia este un instrument suplimentar pentru protectia lucratorilor din constructii, a celor care intentioneaza sa plece la munca in Italia sau care lucreaza deja in Italia, precum si a muncitorilor care au muncit in Italia, dar doresc sa se intoarca in Romania”, a declarat secretarul general al Fillea CGIL, Alessandro Genovesi, cu ocazia semnarii protocolului, care a avut loc la sediul filialei nationale din Roma.
„Sectorul de constructii din Romania este un sector vulnerabil care se confrunta cu o mare lipsa de forta de munca, iar lucratorii migranti si detasati sunt, de asemenea, vulnerabili, nu-si cunosc drepturile pe care le au si nu sunt informati asupra acestora. Scopul nostru comun FGS Familia-Fillea este tocmai acela de a sprijini acesti lucratori, de a crea instrumente care sa raspunda nevoilor lor”, a subliniat, la randul sau, presedintele FGS Familia, Gheorghe Balaceanu.
Semnarea a avut loc in prezenta reprezentantilor teritoriali ai Fillea si invitatilor prezenti la seminar: Fausto Durante - coordonator pe politici internationale si europene din CGIL, Andrei Sfirloaga si Mirela Videa - consilieri diplomatici pe probleme de munca si sociale ai Ambasadei Romaniei in Italia, Larisa Papp - director al Departamentului de Relatii de Munca, Inspectia Muncii Romania, Mercedes Landolfi - coordonator politici imigrare in Fillea si Emilia Spurcaciu - reprezentant Inca si Fillea in Romania. Din partea FGS Familia au participat Gheorghe Balaceanu - presedinte FGS Familia, Ramona Veleanu - vicepresedinte FGS si Ilie Bira - secretar federal pentru constructii in cadrul FGS.
„Parteneriatul se naste din necesitatea de a revigora activitatea organizatiei din Romania pentru a oferi sprijin lucratorilor romani din Italia, care reprezinta cea mai mare comunitate de muncitori straini in constructii, dar si pentru a sprijini sindicalizarea muncitorilor romani care lucreaza de multe ori in companii italiene in Romania. In acest context, este necesara consolidarea relatiilor intre cele doua organizatii, cu ambasada si institutiile dedicate serviciilor de inspectie de munca si comunitatea romanilor prezenti in Italia”, se subliniaza in comunicat.
Pentru organizatiile semnatare, invingerea dumping-ului si combaterea exploatarii muncitorilor romani din Italia, care reprezinta cel mai mare grup de straini in sectorul constructiilor, precum si consolidarea culturii drepturilor in randul muncitorilor din Romania, prin construirea unei reprezentari mai puternice a miscarii sindicale in Europa si in cele doua tari, reprezinta tot atatea prioritati.
Acordul de colaborare prevede, de asemenea, angajamentul celor doua organizatii privind formarea sindicalistilor din Romania, actiuni comune de informare in Romania care sa vizeze informarea lucratorilor si activistilor sindicali, cunoasterea legislatiei in vigoare in Italia si in Romania in domeniul muncii, al sigurantei la locul de munca si protectiei drepturilor lucratorilor, combaterea muncii la negru si a tuturor tipurilor de exploatare, precum si o serie de schimburi informationale si organizationale intre organizatiile sindicale semnatare.
Semnarea acordului de colaborare si parteneriat dintre FGS Familia - Romania si Fillea CGIL - Italia dovedeste, inca o data, ca solidaritatea si colaborarea sindicala nu-s doar vorbe in vant si nu exista granite unde aceasta s-ar putea opri, concluzioneaza semnatarii acordului.