Peste 2.500 de tranzactii de valorificare active excedentare ale companiilor in insolventa au fost efectuate de catre CITR in ultimii trei ani. Cele mai multe valorificari au implicat urmatoarele categorii de bunuri: mobile (75%), imobile (24%) si afaceri la cheie (1%). Valoarea totala a tranzactiilor realizate in perioada mentionata este de 242.436.101 euro, din care 63%, respectiv 153.141.193 de euro, reprezinta active de real estate (bunuri imobile si a afaceri la cheie), pe care se concentreaza analiza.
„Pe langa atributiile privind aplicarea eficienta si echidistanta a legii insolventei si a procedurii de reorganizare, rolul practicianului in insolventa este sa protejeze activele valoroase ale companiei si sa se asigure de alocarea eficienta a resurselor sale, pentru acordarea celei de-a doua sanse. Planurile de reorganizare adoptate vizeaza valorificarea activelor non-core business, care nu concura la activitatea principala a companiei. Astfel, se incurajeaza activitatea de baza, eficientizarea si orientarea spre operatiuni profitabile, contribuind la reducerea masei credale si rambursarea creditelor”, afirma Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR.
In ceea ce priveste numarul de tranzactii efectuate, 48 au depasit valoarea de 1 milion de euro, dupa cum urmeaza: 40 dintre acestea au reprezentat bunuri cuprinse intre 1-5 mil. de euro, 5 tranzactii cu valoare cuprinsa intre 5-10 mil. de euro si 3 tranzactii in valoare de 10-20 de milioane de euro.
Cel mai mare numar de vanzari active real estate a fost inregistrat in subcategoriile: terenuri (43%), spatii rezidentiale (30%) si spatii de productie (16%), in timp ce spatiile comerciale (9%) si cele de birouri (2%) au inregistrat o cerere scazuta.
Comparativ cu anul precedent, in 2019 valoarea activelor de real estate tranzactionate de CITR a inregistrat o crestere de aproape 43%, de la 39.829.741 de euro la 56.806.359 de euro.
Strategiile de valorificare ale CITR sunt orientate spre maximizarea valorii de tranzactionare a activelor si reintegrarea acestora in economie. Cateva dintre actiunile intreprinse de catre CITR in acest sens sunt: reconvertirea activului pentru utilizarea cu un scop diferit (Mall Armonia Braila - din activ abandonat a devenit centru de productie generator de valoare la nivel local), mix de vanzari si inchirieri (proiectele rezidentiale Alia Inmobiliaria si Mao Imobiliare), colaborarea cu firme de constructii pentru finalizarea activelor in stadiu de constructie (cladirea de birouri Y.A.M Consultanta Imobiliara si proiectul rezidential Sun City - Cartesian Invest), crearea de suprafete compacte din parcele disparate (terenurile Green City), asigurarea serviciilor de asset management si gestionarea vanzarii prin echipe plasate la locatie (Alia Inmobiliaria, cladirile de birouri Swan Office Park - crestere de peste 130% a suprafetei inchiriabile fata de momentul intrarii in insolventa).
„Provocarea noastra ca specialisti in insolventa este sa identificam acele active excedentare, neprofitabile business-ului si sa convingem antreprenorul de necesitatea si beneficiile valorificarii. Sumele provenite din tranzactionarea activelor se intorc in companie, asigura rambursarea creantelor catre creditori si deblocheaza relatia cu partenerii si creditorii care, in unele cazuri, pot chiar finanta alte proiecte ale companiei. Stingerea creantelor sporeste sansele de reorganizare si grabeste iesirea din insolventa, ajutand compania sa fie reintegrata in circuitul economic”, sustine Vasile Pop, CITR Country Sales Manager.
Numarului ridicat de active tranzactionate exprima prosperitatea companiilor din piata, in timp ce o dinamica scazuta de tranzactionare arata primele semnale ale unor dezechilibre.
In functie de categoria activului si valoarea de piata, procesul de valorificare se poate intinde in medie pe o durata intre 6 si 19 luni. Cea mai lunga perioada medie de promovare pana la tranzactionare o inregistreaza spatiile rezidentiale (19 de luni), birourile (17 luni) si spatiile comerciale (16 luni), in timp ce terenurile si spatiile de productie sunt tranzactionate, in medie, in 12-13 luni.
Specialistii CITR coordoneaza in medie doua tranzactii zilnic, cu tot ce inseamna evaluare, strategii de valorificare, organizare proceduri de vanzare, licitatii publice si pregatire documentatie. Cele mai dificile proceduri sunt cele care implica bunuri de nisa, active unicat din sectoare de activitate si industrii care au disparut de pe piata, pentru care lista de potentiali cumparatori se restrange. Astfel de active sunt cele din industria textila, energie, aeronautica.
Cea mai mare tranzactie realizata in cei aproape 20 de ani de activitate a CITR a fost finalizata la 77 de milioane de euro, in proiectul Tractorul, si este cea mai mare si mai rapida lichidare voluntara din Romania. Urmatoarele cele mai cunoscute tranzactii realizate de catre CITR au fost: K&S Electric Power Point (mall-ul Electroputere Craiova) - 41 mil. de euro, cladirile de birouri SWAN Office Park - 30,3 mil. de euro, cu 50% peste pretul aprobat de catre creditori, MLS Proiect (sub brandul Tiago Mall) - la 30,5 de mil. de euro.
In prezent, CITR gestioneaza un patrimoniu de active in valoare de 650 de mil. de euro, in diferite stadii de valorificare. Cea mai valoroasa vanzare efectuata in perioada analizata a fost de cca. 18 mil. euro, in cazul companiei imobiliare Vic City din Bucuresti.
In ceea ce priveste investitiile in real estate din Romania anul acesta, conform Raportului Colliers - TOP 10 Predictions year-end review , anul a inceput cu premise bune pentru materializarea unor tranzactii semnificative, dar pe parcurs o parte au fost amanate pentru 2020. Volumul total estimat al investitiilor in sectoarele real estate in 2019 este de 6-7 milioane de euro, din care se estimeaza ca majoritatea vor proveni din segmentului de birouri. Piata spatiilor industriale si logistice s-a mentinut dinamica, cererea pentru terenuri a fost relativ buna, iar intentia de cumparare a unei locuinte personale a crescut.