RO EN
Coșul este gol

GUVERN: Programul "Prima casa" continua intr-o noua forma

In urma sedintei de guvern din 30 martie a.c., s-a adoptat o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa", noul actul normativ vizand doua modificari importante, anuntate de premier in cadrul unei conferinte organizate ad-hoc. "In esenta, prima modificare consta in impartirea garantiei intre stat si banca, in proportie egala (cate 50% pentru fiecare). Prin aceasta avem posibilitatea de a dubla numarul beneficiarilor din cadrul programului Prima casa. Totodata, beneficiarul eligibil este acea persoana care declara pe propria raspundere ca nu detine, impreuna cu sotul sau sotia nicio locuinta sau ca detine o locuinta care sa nu fi fost cumparata prin programul Prima casa, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati. Restul conditiilor, in esenta, raman neschimbate, avansul fiind constituit in continuare de o pondere de 5% din valoarea creditului. Nivelul dobanzii este cel existent in momentul de fata, la aceeasi valoare a garantiei (60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro, in functie de situatie)", a declarat primul-ministru al Guvernului Romaniei. Emil Boc a mai precizat ca bancile au la dispozitie trei luni pentru a participa la aceasta noua forma a programului si a adaugat ca se poate realiza transferul de portofoliu de garantii intre creditori. "In conditiile in care institutiile bancare sunt de acord, pot sa-si realizeze un transfer de portofoliu de garantii, daca vor considera necesar. Important este ca, pe de-o parte, programul sa mearga mai departe, iar pe de alta parte, sa dam posibilitatea mai multor persoane sa devina beneficiari", concluzioneaza primul-ministru. Un alt aspect in acest sens este acela ca noua ordonanta de urgenta nu prevede nicio limita de varsta pentru persoanele care pot achizitiona locuinte potrivit reglementarilor actuale ale programului "Prima casa". 
***
Hotararea de Guvern pentru continuarea programului "Prima casa, adoptata la data de 19 ianuarie 2011, a pastrat acelasi nivel al garantiei de stat, respectiv 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro daca se achizitioneaza o locuinta noua si 60.000 de euro in cazul in care se cumpara o unitate locativa din fondul construit existent. Se asteapta ca majorarea numarului de beneficiari, prin suplimentarea fondurilor disponibile (ca urmare a impartirii garantiei), includerea celor ce detin proprietati cu o suprafata utila de pana la 50 mp si a persoanelor de peste 35 de ani ar putea impulsiona piata imobiliara si – in mod direct sau indirect – piata autohtona de constructii (cu domeniile sale conexe, mai cu seama cele ce presupun vanzarea de materiale/sisteme specifice). Informatii suplimentare, la www.guv.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter