Potrivit unui nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeana (CCE), noul proces de planificare a cheltuielilor UE din domeniul dezvoltarii rurale este prea lung si complex, prezentand deficiente care afecteaza atat performanta, cat si rezultatele. De asemenea, Curtea a constatat ca, in pofida eforturilor depuse de Comisia Europeana, implementarea programelor nu a inceput mai devreme si executia cheltuielilor a demarat intr-un ritm mai lent decat in perioada precedenta.
Politica de dezvoltare rurala a UE vizeaza cresterea competitivitatii agriculturii, asigurarea gestionarii durabile a resurselor naturale si obtinerea unei dezvoltari echilibrate a economiilor si a comunitatilor rurale. UE intentioneaza sa cheltuiasca aproape 100 de miliarde de euro in favoarea dezvoltarii rurale in perioada 2014-2020.
Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala pune la dispozitie sprijin financiar pentru masurile puse in aplicare de statele membre in cadrul programelor de dezvoltare rurala nationale sau regionale, care sunt elaborate de statele membre si aprobate de Comisie.
"Problema de care se loveste intotdeauna procesul de planificare in vederea unei noi perioade de programare este aceea ca el incepe inainte sa fie disponibile date adecvate si relevante din perioadele precedente. Curtea a constatat ca documentele de programare sunt prea complexe si voluminoase si, totusi, neaxate in mod suficient pe rezultatele preconizate", a declarat Janusz Wojciechowski, membrul CCE responsabil de raport.
***
In perioada 2014 2020, UE intentioneaza sa cheltuiasca aproape 100 de miliarde de euro in favoarea politicii de dezvoltare rurala prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR). Unul dintre obiectivele cadrului strategic al UE pentru perioada 2014-2020 era punerea unui accent mai mare pe obtinerea de rezultate. Eforturile in acest sens s-au lovit insa de eterna problema legata de faptul ca planificarea unei noi perioade de programare incepe inainte sa fie disponibile date relevante privind cheltuielile si rezultatele din perioada precedenta.
Pentru a consulta varianta integrala a raportului CCE, click aici!