Incepand cu februarie 2019, directorul general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, a efectuat o serie de vizite la amenajarile de irigatii aflate in proces de reabilitare si modernizare, cea mai recenta – de la jumatatea lunii martie a.c. – avand loc la amenajarea de irigatii Carasu-Galesu, din judetul Constanta.
Potrivit unui comunicat al institutiei, directorul general Florin Barbu, insotit de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a verificat stadiul lucrarilor de reabilitare a infrastructurii principale la aceasta amenajare de irigatii, care are o suprafata neta amenajata de 4.694 ha, din care suprafata contractata pentru anul 2019 este de 3.758 ha. Sursa de apa a amenajarii o reprezinta Canalul Poarta Alba - Midia Navodari, captarea apei pentru irigatii realizandu-se prin statia de pompare SP Baza Galesu, iar prin intermediul programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania (PNI), la Carasu-Galesu sunt in derulare, actualmente, pana in anul 2020, investitii in valoare de circa 19,6 milioane de lei, in reabilitarea si modernizarea statiei de pompare, reabilitarea canalelor de aductiune si alte lucrari specifice.
Cu acest prilej, s-a anuntat ca modernizarea sistemului national de irigatii va intra in linie dreapta, ANIF urmand sa continue constructia canalului de irigatii Siret-Baragan, dupa ce, in 2018, a fost inaugurata o statie de pompare, in judetul Vrancea, ca parte componenta a acestuia, asigurand irigarea unei suprafete de 3.000 de hectare de culturi agricole.
Conform proiectului initial, canalul ar trebui sa aiba 198 de kilometri, o latime la baza de 20 de metri si o adancime de 7 metri. De asemenea, pentru realizarea proiectului, ar fi fost nevoie de o investitie de 3,5 miliarde de euro, iar proiectul ar putea asigura irigarea a 10% din terenul agricol al Romaniei. Toate aceste date ar putea fi insa ajustate, dupa elaborarea studiului de fezabilitate, planificata de ANIF.
„In acest moment, se elaboreaza studiul de fezabilitate al viitorului canal de irigatii Siret-Baragan, iar in curand se va lansa licitatia pentru continuarea constructiei. Lucrarile efective sunt programate sa inceapa cel mai tarziu in martie 2020. De altfel, suma alocata pentru sistemul de irigatii cu finantare europeana este in actualul exercitiu bugetar (2014-2020) de 453 milioane de euro, ceea ce ne-a permis sa initiem mai multe proiecte specifice, iar in prezent sunt deschise santiere pentru 47 de obiective de investitii, in 2019 urmand sa li se alature alte 30 de obiective noi ”, a declarat Florin Barbu.
Potrivit oficialilor ANIF, cele mai importante obiective de investitii aflate in derulare sunt in judetele de la sud de Dunare si in judetele Iasi, Vaslui si Covasna, insa planul de modernizare a sistemului national de irigatii presupune si dezvoltarea infrastructurii secundare, conectate la conductele magistrale, motiv pentru care se colaboreaza intens cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), responsabila cu finantarea sistemelor secundare de irigatii. In acest moment, AFIR are in derulare 198 de proiecte, la care se vor adauga alte 200 aflate in licitare, in timp ce – pentru beneficiarii efectivi ai sistemului de irigatii – a fost lansat recent un apel de proiecte, cu sustinere din fonduri structurale, in valoare totala de 200 de milioane de euro. Fiecare proiect pentru care se solicita finantare poate avea o valoare de un milion de euro, din care 30% sa reprezinte costul echipamentelor de irigare, iar cea mai mare parte se va utiliza pentru achizitii/lucrari privind componentele tehnice ale sistemului secundar de irigatii.